DEN STORA BADRUMSRENOVERINGEN.

Happy februari mina kära bloggvänner! 

Comparison is the thief of joy skrev jag igår ska bli “min grej” framåt på instagram för plötsligt slutade jag att posta inlägg där p.g.a. att jag fick prestationsångest över att få till lika perfekta bilder och flöden som många andra har så jag kom helt av mig och kände att jag inte har något att komma med…  Men – så älskar jag ju instagram och tycker att det är ett perfekt komplement till min blogg så igår bestämde jag mig för att köra på och posta inlägg igen med hoppet om att jag ska inspirera er där också! Så från och med nu är det mindre fokus på “alla andra” och mer fokus på me, myself & I för om vi ständigt jämför oss med andra så kan det ta bort glädjen av något som redan är riktigt bra.

Och onsdag idag och det blev plötsligt några dagar utan bloggen på mig så nu vet jag att ni är många som väntar på mitt stora badrumsrenoveringsinlägg så jag påbörjar det här och nu! också uppdaterar jag under dagen så att allt är i box innan dagen är slut. Hoppas att du tycker att det låter som en bra idé !?

Jag vet inte riktgt var jag ska börja? så lika bra att ta det från början. Ha, ha.  Ok, så allt startade med en vattenskada i vårt badrum på övervåningen som bidrog till att h.e.l.a. badrummet fick rivas, vilket innebar att då även taket till vårt badrum på entréplan försvann eftersom det taket är golvet på övre badet (de är placerade rakt under varandra).  Så – vi levde med inplastat tak på entré plan i flera månader och fick passa på att gå på toaletten då hantverkarna var ute för annars var det full insyn och risk för nakenchock. Och eftersom jag länge haft en dröm att göra badrummet på övervåningen större så såg jag min chans nu då allt var rivet. Så – jag ställde mig och hamrade ett hål i väggen inne i det rum som då var J´s lounge (det rum som nu är hennes sovrum) för att se vad som var bakom väggen och det här har jag berättat om tidigare så ni som följer mig vet att jag trodde att det var ett kök inne i väggen men det visade sig bara vara lite rester av det kvar och istället så hade väggen byggts för att dölja ett ventilationsrör från nedre badrum…  Så – vi tog in pris på att riva väggen och på den vägen blev det.

Vi gick för min dröm om ett större badrum (trots att det kostade en hel del…) och det har vi inte ångrat en sekund!!! för ett stort badrum är GULD värt och det saknades dessutom i vårt hus från 1925.  Tänk – vårt vackra fyller snart 100 år! Helt fantastiskt! Så – väggen inne i badrummet mot J´s rum revs och jag skulle äntligen få den vägg med 2 duschar vid sidan om varandra som jag önskade mig . Sen hade jag en väldigt klar bild av hur resten av badrummet skulle se ut men en dag kom jag plötsligt på att jag ville ändra på den. Jag ville byta plats på handfatet och toalettstolen och såg min chans till att göra det eftersom allt låg öppet och de inte hade börjat återställa golvet. Och det är när man kommer på sånt här, att man vill göra ändringar mitt i pågående byggprojekt som det kan bli problem så mitt bästa tips till alla er som står inför en badrumsrenovering är följande:

Skissa upp hur du vill att badrummet ska se ut då det är färdigställt F.Ö.R.E. arbetet startar. Var tydlig med mått, placeringar osv på din skiss och välj ALL inredning i GOD tid och beställt allt som du är ansvarig för att beställa i GOD tid. För när hantverkarna sätter igång så underlättar det ENORMT för dom om det sitter en skiss på toalettdörren med EXAKT hur du vill att allt ska vara när det är klart. Allt från placeringen av avloppet i duschen till spottar i taket till eventuella vägglampor till strömbrytare OCH – tänk igen om vilken strömbrytare som ska vara kopplad till vilken lampa ! osv osv.

För om du har gjort ett grundligt jobb före renoveringen kickar igång så kommer allt att gå så otroligt mycket enklare och smidigare. Sen kommer det kanske att dyka upp saker under resans gång som gör att allt kanske inte kan bli exakt så som du hade önskat och då gäller det att ta höjd för sånt i budgeten.

Som för oss tex så visade det sig att det ventilationsrör som gömde sig bakom väggen (den vi rev i J´s lounge) plötsligt inte kunde placeras där det var tänkt. Så –  vi blev tvungna att lägga den i golvet istället och sedan upp längst en annan vägg vilket resulterade i att vi fick bygga en “låda” i taket över där toalettstolen skulle placeras vilket gjorde att vi fick flytta på strömbrytare….

Oh my, det var sååå många frågor om sååå mycket under renoveringens gång att jag blev helt snurrig för jag hade i.n.t.e. 100% klart med exakt hur jag ville ha allt då de satte igång så för mig blev verkligen badrummet till där och då.  “hur djup är badrumsmöbeln du ska ha?” kunde de fråga, och då hade jag inte ens valt möbel ännu! (visste bara att den ska vara 120 cm bred)  “var ska placeringen av vägglamporna vara?” Ehh… vilken höjd borde de vara på ? “hur många spottar ska du ha i taket och var ska de placeras?”… så där gick dagarna och jag fick – Thank God! – SÅ fantastiskt BRA hjälp av mina snickare att det känns som att vi gjort badrummet tillsammans för de kom med de bästa råden och tipsen då jag själv blev osäker och utan dom hade badrummet inte sett ut som det gör idag.  Sen var jag väldigt säker på väldigt mycket och jag är en bra problemlösare och jag har en väldigt tydlig stil så jag kan snabbt ställa om och komma på nya lösningar vilket var till STOR hjälp !

Som vår sittbänk / nisch i duschen t.e.x. den kom till då vi var tvungna att dra om ventilationsröret + att jag då även kom på att jag skulle ha 3 riktigt stora “hyllor” i väggen istället för de 2 mindre som var tänkta från början.

Jag hade sparat massor av badrums bilder som inspirerande mig och – jag hade en bild från en gammal Sköna Hem som jag visade alla som kom hit och jobbade för att de skulle förstå vilken stil och “stämning” som jag var ute efter. Det är viktigt tänker jag. Att hantverkarna förstår din stil.  Min var : klassisk stil med hotell feeling som matchar vårt hus från 1925. För jag tycker att det är viktigt att badrummet matchar huset. Att det går en röd tråd genom kök, badrum osv så att allt hänger ihop.

Därför valde jag exakt samma golv + väggkakel i vårt nya badrum som jag valde i badrummet i källaren då det renoverades för några år sedan. Och kaklet på väggen är likt det som är i badrummet på entré plan och – det som är i köket.

Åh jag skulle kunna skriva hur. mycket som helst om det här ! Men jag stoppar nu.  Så får ni hellre ställa frågor om det är någon information som du känner att du saknar ?!  🙂

 

Den här bilden, från Sköna Hem 2019, var den jag sprang runt med och visade “alla” som var inblandade i vår renovering. Jag var ute efter känslan och duschen var exakt en sån som jag ville ha! Och som jag blev sååå GLAD då jag hittade hos Tapwell! Och då vi skulle välja lock till avloppet så utgick jag också från den här bilden + mina badrumsbilder från Hotel Diplomat…  Det var den här + Diplomat som var “stilen”.  Sen är den här bilden orsaken till att vi ännu inte fått på plats någon duschvägg för jag gillar när det är tyg som skärmar av, det ger en mjukare känsla och en skönare akustik…  Sen är det skönt att kunna “gömma sig” lite då man duschar ifall någon annan plötsligt öppnar dörren…. 

Ok,  det här tar egentligen emot… Men – jag kan ju inte köra på med bilder av vår renovering utan att ni får se hur vårt badrum såg ut före allt revs. Så “före – efter” bilder känns verkligen som ett måste.  Alltså vi hade ett sååå gammalt badrum som säkert byggdes någongång på typ ja, -60 talet kanske? I don´t know… Men man kan lugnt säga att då vår vattenskada dök upp så passade “inget ont som inte har något gott med sig” in för även om jag grät över att hela badrummet behövde rivas ut för att fixa skadan och över att vi skulle få tillbringa vår första sommar hemma i ett totalt bygg-kaos så var det ändå något positivt i det eftersom jag visste att vi skulle få ett nytt FRÄSCHT badrum! Och det var något som vi annars inte hade prioriterat och absolut inte under den enda sommaren vi skulle vara hemma. Men – det var bara att gilla läget, bita ihop och inse att vi inte hade något val och med facit i hand så är jag så klart otroligt super glad över att allt blev som det blev! Och håll i dig nu  för här kommer ett par “före bilder” av vårt not so stylish badrum som vi levt med sedan vi flyttade hit.

Tadaaa…! Så här såg det ut! Very stylish. NOT! Ha, ha. Kakel med bård, utanpåliggande ledningar, ett handfat utan någon som helst plats att ställa något annat än en tvål möjligtvis och belysningen var hemsk… bara en sån där enkel kupa / glob på väggen, sen ska vi inte tala om badrumsskåpet.. .Urk… 

And the shower… Det var nästan så att jag inte fick plats där inne. Ha, ha. Men man vänjer sig vid allt och ja, man kan väl lugnt säga att det är en sån enorm LYCKA att gå in på vårt badrum idag jämför med före renoveringen. Och ser du hur litet badrummet var?!?  Den väggen som är bakom toalettstolen är den som jag drömde om att riva för jag visste att det fanns plats att “ta av” i rummet bakom… 

Men först en bild av hur badrummet såg ut då det revs…  Alltså hjälp hur det såg ut!!!  

Och så här såg det ut på övervåningen under större delen av renoveringen. Vår sovrumsdörr skymtar till höger i bild så det här vad vi klev rakt ut i varje morgon. Behöver jag skriva att det slet lite på humöret… Alltså det var kaos och s.j.u.k.t. dammigt precis överallt!  Men ska man få det fint så får man lida pint… 

Okej, så här såg väggen bakom toalettstolen ut inne i det rum som J hade som lounge / DIY room.  Badrummet var fram till den vitmålade delen och den rosa målade delen av väggen var en “lättvägg” och jag hade en feeling av att det gömde sig ett gammalt kök inne i … Så – jag slog hål i väggen för att hantverkarna skulle kunna titta in och checka om det gick att riva väggen som gömde sig bakom ytan i den rosa målade delen. Och – gissa om jag blev GLAD då de sa att det inte är. någon bärvägg och att det skulle gå att riva! Mot en kostnad så klart. Oh my, det blev en dyr historia men jag kände hela tiden att det kommer att vara värt det !  Och – mitt i allt så bestämde jag mig för att vi tar ännu mer yta från det här rummet än den rosa väggen för jag ville verkligen MAXA badrummet så –  vi byggde ut badrummet helt fram till efter den rosamålad delen på vänster sida vid dörröppningen in till Johannas andra rum. 

Alltså känslan då de var igång med att riva och jag såg att min badrumsdröm som jag haft sedan vi köpte huset började att realiseras… Happiness deluxe!!!  Och som du ser så var det inget kök med köttbullar på spisen inne i väggen, eller något lik (oh my, man vet ju aldrig i 100 år gammalt hus… ) det var istället ett ventilationsrör som de byggt in…  Men kaklet på väggen är spåren efter det kök som en gång var…  Och lite visste vi då att det där ventilationsröret skulle bli det som formade badrummet till att se ut så som det gör idag. 

Tadaaa!  Väggen (och golvet) är riven och den nya har börjat byggas upp!  Och här ser man verkligen hur mycket större badrummet skulle bli för tidigare så stoppade det vid murstocken som går upp mitt i på vänster sida. 

Jag har så klart miljooooner bilder av renoveringen men jag måste begränsa lite här för annars blir inlägget tidernas längsta och du somnar kanske? Ha, ha.  Men – så här såg det ut då jobbet med att bygga upp vårt nya badrummet var igång! Här ser man att det förbereds för 2 duschar längst fram och det vita röret som sticker ut på höger sida är el-ledningen till placeringen av handdukstorken och rören som sticker ut från väggen på vänster sida är vatten rören som ska monteras till kranen till handfatet. Det är här du ser vikten av att veta EXAKT var allt ska placeras för 2 cm fel här blir total fel sen ! För då de satte igång att kakla badrummet så var det ingen återvändo… Skulle du vilja flytta på något då ja, då blir det utanpåliggande ledningar och det vill man ju i.n.t.e. ha. 

BAM ! så var kaklingen igång! och här ser du att hantverkarens lurar hänger på den lilla del av det vita röret som nu kaklats in i väggen, samma med duscharnas placering, här går det liksom inte att börja ändra sig och flytta på något. Det är kört! Så – därför är mitt absolut bästa råd att du är super super noga med förarbetet innan renoveringen drar igång ! Var ska vad vara? Var n.o.g.a. med cm hit och dit för det är de små detaljerna som gör så otroligt stor skillnad ! 

 

Uppdaterar med fler bilder under dagen!

 

Uppdatering torsdag: förlåt att jag inte fick till att bli färdig med inlägget igår, jag är igång nu och fortsätter att lägga upp bilder under dagen. 

 

Önskar dig en magisk dag fylld av lyckliga stunder! 🙂

Kramar & Kärlek!

Miss.G.

101
Kategori: Allmänt, Badrumsrenovering | 13 Comments

13 responses to “DEN STORA BADRUMSRENOVERINGEN.”

 1. Des says:

  Ett tips ang instagram är att bara följa såna som ger inspiration och glädje. Jag har avföljt såå många sk instagramhem konton då jag tycker att alla ser likdana ut m samma vaser och ljusstakar. Jag följer mina närmsta vänner och dom med unika personliga hem. Du skulle tex kunna köra med dagens outfit och tips på olika stilar som du e bra på.

  • Caroline says:

   Håller med dig. För mig är instagram ren och skär inspiration. Jag har aldrig och kommer inte känna någon press på att det ska se ut på ett eller annat sätt. Jag tar bilder på saker som jag tycker är vackra, och som främst skapar en bild till en viss stämning. Jag ser tydligt i mitt flöde när det är sommar, vinter. När jag har haft sorg eller varit extra lycklig. Jag tror på att släppa prestationen och ta det för vad det är. En bild i farten, som speglar nuet utan krav på att vara ”rätt”. Det blir lätt ängsligt och oäkta. Instagram är ingen tävling ❤️

 2. C says:

  Hej, det är något som inte stämmer med layouten på bloggen. När jag läser på mobilen ligger February inte i mitten utan längst ut till höger och ordet Badrumsrenovering är konstigt avstavat på två olika rader.

 3. C says:

  Oh my – hamnade först på ditt inlägg under och tyckte rubriken var ”The end”…inte the weekend 😀
  PANIK – trodde du skulle sluta blogga <3

 4. Nina says:

  Jag har ju många frågor. Vad heter handfatet och kommod? Spegeln? Ska ni gå för draperi? Jag tycker det är fint. Vilket i sådant fall? Visar du duschen närmare?

  Åh längtar efter dina bästa tips och bilder.

 5. Tina says:

  Ja badrum var inte så högt prioriterade i gamla hus – vårt är drygt 100 år och vi har tom ett utedass i ett av uthusen på gården, så från början fanns det nog inte ens vattenklosett i huset. Men det är spännande med gamla hus och riva försiktigt i så man inte förstör något av byggnadsvärde. Utanpåliggande rör är förskräckligt fult tycker jag och bad om att få våra inbyggda vid renovering, rörmokaren ville inte det då det vid eventuella skador är lättare att laga utanpåliggande, utan att behöva riva väggen. Men jag är kund och fick rätt 😉

 6. LLA says:

  Ho, ho, har det hänt nått? Så tyst….

 7. Elin says:

  Vi ser av og til på en amerikansk serie der folk får hjelp til å finne strandhus i Karibia/USA. Der er så og si alle opptatt av at det skal være dobbel vask! Vi er så og si aldri på badet samtidig. Det måtte evt være tannpuss med baddøra åpen på morgenen, ellers er vi der en og en. Hvordan er det hos dere? Spennende med kulturelle forskjeller Skandinavia-USA.
  Ha en fin uke! Klem fra et iskaldt Oslo.

 8. C says:

  Men alltså vad har hänt? Covid? Benbrott av skidåkningen? Dina föräldrar? Nu börjar man bli oroad nästan….

 9. Johan says:

  Men wow va snyggt! Ser ju superlyxigt ut 🙂

  Hur gör du med alla saker du inte får plats med hemma? Jag har förvarat mina på https://pelicanselfstorage.se/ senaste men det är ju rätt mäckigt att åka fram och tillbaka alltså… oftast har jag tillgång till bil och då har de gratis släp man kan låna. Har du några tips på hur man annars kan använda sig av saker man har hemma och piffa till inredningen snarare än att bara köra iväg med allting, som man ändå inte är riktigt redo att göra sig av med?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *