SÅ OTYDLIGT…

Gooodmorning mina kära bloggvänner! 

Igår kl.15.00 ägde en extra insatt presskonferens rum här i Norrbotten med anledning av den lokalt ökade smittspridningen och bara timmar innan hade vi fått veta att en av J´s lärare testat positivt för Corona. Det var minst sagt ett mindre kul mejl att få så jag kryssade fingrarna för att presskonferensen skulle bjuda på kristallklara riktlinjer men den var så “luddig” och slapp att kontrasten mellan  Norge och Sveriges corona strategi var det enda som blev ännu mer klart för mig.

I Norge hade hela J´s klass, som haft lektion med läraren som timmar senare blivit testad positivt, omgående blivit satt i karantän av hänsyn till andra. Men här i Luleå så är i veckan alla de elever som haft lektion med denna lärare nu utspridda över hela Luleå på PRAO på caféer, restauranger, butiker, kontor….  Och om inte det innebär en risk för ökad smittspridning så vet inte jag?! Och hur ska eleverna förstå allvaret när de inte påverkas av de nya restriktioner? De får inte gå på Café enligt de nya råden men – de får ha PRAO på café. Hur hänger det ihop?

Sen så hamnade vi i en knepig sits igår em då vi funderade på hur vi skulle göra med J´s 1:a konfirmationsmöte + Cheer träning nu då vi vet att hon blivit utsatt för smitta i skolan? (båda var i går kväll…) Men vi blev som TUR var saved by the bell för först så fick vi ett meddelande om att konfirmations uppstarten ställts in p.g.a. de nya restriktionerna och sen ställdes även samtliga Cheer träningar (och julshowen och en cup de skulle vara med på) in fram till 8:e december. Så BRA !!! för det är inte helt enkelt med Sveriges strategi där det är det personliga ansvaret som, i vissa lägen, ska avgöra om man ska närvara eller inte. Då går några, och andra inte, och de som inte går kan lätt bli sett på som att de sviker laget… Uff, det är inga lätta saker detta så låt oss hoppas att vi tillsammans lyckas bromsa smittan så gott det går.

Och idag onsdag, lille-lördag, och på Nyhetsmorgon som rullar i bakgrunden så pratar de om amaryllys samtidigt som min 1:a för i år precis börjat slå ut.  Och om du vill ha din utslagen lagom till advent så säger de att det är nu som du ska köpa hem den. (dagens tips!). Åh nu längtar jag till de börjar att säljas i snitt också! för amaryllysen är verkligen helt magisk vacker! Och den skapar perfekt jul feeling i hemmet! 🙂

Nu tar vi tillvara dagen och fyller den med härlig feelgood & positiv energi för i tider som dessa så är det viktigare än någonsin att vi skapar våra egna stunder av lycka varje dag!

P.S det är en stor bra sak med mammas Hans ang. Teknikens Hus i dagens Kuriren! Du hittar saken HÄR

Stay safe & Stay positive!

Love, Miss.G.

2
Kategori: Allmänt | 25 Comments

25 responses to “SÅ OTYDLIGT…”

 1. Des says:

  Nja det är nog lokalt hur man sköter det i svergie för i min dotters skola så stängde dom två veckor då 2 elever testats med covid. Så så som dom gör i Luleå står inte för hela Sverige som tur är. Har Johanna varit i kontakt m läraren så skulle jag hållt henne hemma en vecka. Idag har jag en öedog dag och hade såå gärna åkt till en gallerua och julhandlat men får ta en tur tull skogen o plcka granris istället till krukorna på bron haha det blir nog bra det med.

 2. C says:

  Jag tycker det är bra att man ger enskilda människor eget ansvar. Det är bara så vi långsiktigt kan minska smittan. Vi ska inte delta i möten, oavsett om de ställs in eller inte. Ví ska heller inte gå i butiker eller annat och får alltså försöka beställa hem våra amaryllisar om vi vill ha sådana 🙂

 3. Lena says:

  Är nog väldigt olika tydligen. Här i Skåne ställdes min dotters prao in helt vilket jag tyckte var väldigt bra.

  • Så bra att de ställde in din dotters PRAO! De kommunala skolorna här i Luleå ställde också in men inte den friskola som min dotter går på så de gör lite olika här uppe i norr också vilket bidrar till ännu mer otydlighet kring vilka restriktioner som ska följas… Men det känns i alla fall bra att Johanna, under rådande omständigheter, har sin PRAO tillsammans med mig. Tryggast så.

   Önskar dig en magisk dag fylld av happiness! Kram! 🙂

   • ida says:

    Men då är det väl inte riktlinjerna som är problemet utan ledningen på er friskola? Min arbetsplats i Göteborg har hela tiden följt Stockholm som legat före i smittspridning osv och hanterat situationen mkt ansvarsfullt som om det var på samma nivå här. Jag tycker det blir olyckligt när man på ett vis VÄLJER att inte följa med hänvisning till att det är luddigt eller måste vi verkligen bli hållna i handen eller “förbjudna” för att budskap skall sjunka in? PÅ samma sätt betyder det inte att bara för att 70+ rekommendation tas bort att det plötsligt är riskfritt eller “tillåtet” att umgås som vanligt inomhus…det går ju åt bägge håll. Men tolkar man det senare som att det är “tillåtet” förstår jag att man inte heller förstår vad “avstå” betyder. Många skolor i Sverige hade garanterat valt att ta ansvar för minskad spridning gm att erbjuda hemundervisning efter att en lärare fått diagnos…helt övertygad, liksom att kyrkan och dansen ställer in sina aktiviteter. Jag tycker ni föräldrar hellre skall ställa skolan till svars!

 4. Lena Karlsson says:

  Usch, ja nu är man ju verkligen less på detta. MÅnga som är – och önskar att det vore över. Känns som det kan ta väldigt lång tid innan världen är som vanligt igen. Jag har också Nyhetsmorgon i bakgrunden nu när jag bakar. Ha en fin dag

  • Ja men visst är man less på detta nu och önskar att Corona packade ihop sig själv och försvann för gott… Men precis som du skriver så kommer det nog att ta väldigt lång tid till pandemin är över. Därför är det viktigt att vi fångar dagarna och gör det bästa av situationen ! 🙂

   Önskar dig en riktigt fin dag och hoppas att baket blev lyckat! Kram!

 5. Helena says:

  Region Norrbooten är inte otydliga med restriktionerna. Att vissa organisationer och personer väljer inte ta till sig budskapet är en helt annan sak.

  • Så bra att du uppfattar det som att de är tydliga med vilka restriktioner! Själv så såg jag hela presskonferensen igår och i mina ögon så var den väldigt otydlig och inte alls så konkret, rak och saklig som jag önskat. Den enda som talade i klartext var vår landshövding…

   Men låt oss hoppas att så många som möjligt fått med sig budskapet.

   Önskar dig en riktigt fin dag vidare ! Kram! 🙂

   • ida says:

    Som sagt var; vad exakt tycker du är otydligt? Lite luddigt att bara klaga på att det är otydligt utan att ge exempel!

   • Majsan says:

    Få med sig budskapet?!
    Budskapet är stanna hemma! Och det har det varit sen dag 1
    Och det kunde/kan du inte ens själv hålla….
    Så predika inte för andra

 6. Linn says:

  Så rart….ja her i Norge hadde jo alle nærkontakter blitt satt i karantene. så skjønner godt at det er vanskelig å vite hva man skal gjøre.

 7. Johanna says:

  Jag tycker det var tydligt budskap på presskonferensen igår.

  Man ska undvika onödiga resor både inom och utanför Norrbotten, onödiga besök i affärer (nöjesshopping och småhandlande i matbutik). Man ska undvika alla fysiska kontakter med andra människor än de man bor med. Man ska undvika kollektivtrafik och man ska arbeta hemma i så hög utsträckning som möjligt. Vad är det som är otydligt. Om man har minsta symtom ska man hålla sig hemma samt testa sig. Har man inga symtom håller man övriga restriktioner fortsatt. Genom att minska fysiska kontakter så minskar vi smittspridning. Om ni vet att ni varit i kontakt med en smittad så ska ni själva ta ansvar att inte fortsätta med onödiga fysiska kontakter, det finns ingen polis som kommer att säga åt er hur ni ska tänka. Håll er hemma om ni är osäkra på om ni har symtom.

  • Ida says:

   Helt rätt – håller helt med dig! Fattar inte heller vad det är som är så svårt att förstå – som jag skrev ovan så är det snarare svag ledning som inte tar ansvar om man inte klarar att styra upp i detta; inte restriktionerna det är fel på.

  • Jag såg hela presskonferensen igår och hörde allt han sa, såg Nordnytt, läste dagens morgontidning men tycker ändå att restriktionerna inte lyfts fram tillräckligt tydligt . De borde presenteras på ett sätt som gör att allt är kristallklart .

   Önskar dig en riktigt fin dag vidare ! Kram! 🙂

   • Ida says:

    Du vill ha detaljerade förbud då eller vad är tillräckligt klart? En myndighet kan ju aldrig förutspå varje litet scenario och förbjuda än det ena än det andra; därmed: det som involverar oss som individer kräver eget initiativ och eget ansvar. Det är fortsatt solklart för mig. Exakt vad tycker du är otydligt, vilken situation? Tror det är bra mkt bättre med lokala beslut än centralt oavsett, det ger mest effekt och går snabbare. Att er skola var sist har inte med rekommendationer att göra utan snarare svag handlingsplan/ledarskap tror jag! Du är ju med i föräldraföreningen, ni kan väl ta upp detta där?

   • Johanna says:

    Men snälla!
    Det är ju exakt samma restriktioner som Sthlm hade när ni valde att åka dit för ngr veckor sedan. Herregud, hur svårt kan det vara egentligen, A-S?

 8. Malin says:

  Över 8 månader nu och folk kan fortfarande inte ta till sig eget ansvar. Tycker det är tydligt att alla tar sitt ansvar och anpassa så att det fungerar med jobb och övrigt. Jag har jobbat hemifrån nu över 4 veckor men min sambo har inte den möjligheten pga av att han jobbar i dagligvaruhandeln. Mina tjejers dans ställdes in för resten av terminen under höstlovet. Finns inget rätt eller fel i detta och myndigheterna gör nog så gott dem kan. Titta på alla länder som har haft nedstängt och hårda restriktioner där ökar det lika mycket med smittan. Så mer tydligt än att det är allvar och alla tar sitt ansvar tycker jag inte att myndigheterna kan vara.

 9. Linn says:

  Det hun mente var at forskjellen på Norge og Sverige er at Norge har tydeligere regler hvis du har vært i nærkontakt med en som har fått påvist covid-19. Mens i Sverige må den enkelte ta mer ansvar selv sånn så jeg forstår det. Så forstår godt frustrasjonen. Sjangsen må jo være mye større for å smitte andre sånn så Sverige hånterer det sett ift Norge.

  • Ja, exakt så mente jag och jag är enig att det må være større fare for å smitta andre p.g.a. det. De norska pressekonferenserna har en helt annan tyngd, ett annat allvar och en kristallklar tydlighet i vad som gäller. Det finns ingen risk för missförstånd och samtliga restriktioner lyfts sedan fram på ett tydligt och bra sätt i samtliga media. Det är väldigt stor kontrast mot Sveriges strategi.

   Önskar dig en magisk dag vidare Linn! Stor klem! 🙂

  • Ida says:

   ”I Sverige måste du ta ansvar själv” men inte i Norge? Men hallå, så det ligger inget ansvar på norrmän i den situationen? Vem tar ansvar för att DU stannar hemma om du varit i kontakt med någon Med covid i Norge? Det är precis samma ansvar och har du varit i kontakt med någon med covid sätter du dig i karantän. Varför satte sig Stefan Löfven i karantän då han EVT kommit i kontakt med smitta? Jo för att han följde rekommendationerna som finns! De som inte förstår verkar inte heller vilja förstå eller ha någon förmåga till att tolka något som helst.

 10. Caroline says:

  Tänk på integriteten! Inte ok att basunera ut på din blogg vem som fått Corona eller inte!

 11. Carina says:

  Men herregud, basunerade hon ju inte ut vem som fått Corona. Hon har väl aldrig nämnt namn på varken Johannes lärare eller klasskamrater? Dom har ju många olika lärare i högstadiet. Sen har dom i media redan gått ut med att Corona finns på alla skolor i kommunen just nu.

  Jag tyckte ändå det var ganska tydligt. Det jag dock undrar över är barn född 2005 och senare, får de umgås med vänner efter skoltid? Sunt förnuft givetvis, men vad säger restriktionerna egentligen ? De barnen får ju delta i fritidsaktiviteter inomhus.

  På folkhälsomyndighetens sida finns tydliga beskrivningar.
  Detta står gällande om du träffat någon med covid:

  Vet du att du har träffat en person som har covid-19 och du inte har några symtom ska du ändå tänka på att du kan vara smittad. Var uppmärksam på om du får några symtom under hela inkubationstiden (2-14 dagar, vanligast 5 dagar).

  Du bör undvika nära kontakt med andra människor under inkubationstiden. Är det möjligt bör du arbeta hemifrån.

  Om det är någon i ditt hushåll som har symtom ska du göra som det står under rubriken Så gör du när någon i hushållet är sjuk i misstänkt covid-19.

  Med andra ord håller jag med om att det inte känns fullt lämpligt att skolan låter praoen fortsätta.

  Sen vill jag bara säga efter att ha läst kommentarerna på senaste inläggen att jag förundras över nivån på vuxna människors beteenden. Fortsätt simdyna gör, jag håller inte heller alltid med men finns väl Inge. Människa som håller med någon annan människa till 100 %?!
  Hoppas du kan skaka av dig attitydproblemen som vissa verkar lida av och kom ihåg att det oftast bara handlar om avundsjuka.

  • C says:

   I Värmland frågade de den frågan specifikt på presskonferensen och då var riktlinjen att det är okej att umgås med klasskompisar och andra som de träffar dagligen i skolan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *