SVERIGE VS. NORGE.

Happy lille lördag mina darlings! 

Idag är det en pappa på 1:a sidan av vår morgontidning som tycker att hans barn skola borde stänga efter ett större corona utbrott och det kändes lite skönt att se att det inte bara är jag som är engagerad förälder i “corona saker”. Jag har skickat flera mejl till  J´s skola i corona ärenden senaste året för jag tänker att det är bättre att lufta sina synpunkter och åsikter än att hålla inne med dom.  Det senaste jag ifrågasatte var att de inte informerat om att min dotter varit ute för direkt smittorisk så att vi kan vara extra uppmärkamma på symptom i en period för till skillnad mot i Norge så sätter man inte klasser i karantän när någon klasskompis eller någon klasskompis förälder/syskon testats positivt.  Istället så forsätter skolan precis som vanligt som om ingenting hänt. Så det är en ENORM kontrast mot i Norge där man på dagen sätter klassen i karantän om en elev eller nära anhörig till elev testats positivt .  Något jag tycker borde vara en självklarhet även här i Sverige! Och jag förstår att beslutsfattarna på skolorna följer smittskydds rekommendationer i såna här saker så det är smittskydd som jag inte förstår mig på!? För vad kan vara positivt med en strategi då man inte delar information om att någon varit utsatt för direkt smittorisk? Och vad kan vara bra med att inte göra sitt yttersta för att då försöka minimera risken att fler blir sjuka?

Jag förstår ingenting?!? Och jag är 100% på “norges sida” i denna sak och menar att man borde göra allt man kan för att inte riskera att smittan sprids mer än den redan gjort.  Som i måndags tex så var skolan till min bästa väns barn i Oslo stängd för att lärarna skulle tillrättalägga för eleverna med bra avstånd i klassrummen och uppdelning av klasser i mindre grupper osv. Och ja nu är det en helt speciell situation i Oslo men – vi har fler fall av det muterade viruset i Sverige än de har i Norge och vi gör mindre, eller rättare sagt: ingeting.

Hur är det på dina barns skola? Kör de på som vanligt eller har de några speciella åtgärder? Nyfiken!

Och idag lille lördag, januaris sista!, och Mello närmar sig med stormesteg! Nej men hur kul blir det inte att Melodifestivalen drar igång snart?! I can´t wait!!! Och i Norge så är delfinalerna redan igång och jag och J ser så klart! Tyvärr missade vi i lördags men vi såg då TIX var med och älskade bidraget som gick vidare den lördagen! 🙂

Och nu då vi tillbringar mer tid än någonsin hemma så har jag helt snöat in mig på Pinterest och ligger och samlar inspirations bilder i olika mappar hela kvällarna innan jag somnar.  Åh det finns sååå mycket underbar inspiration där och jag blir såå frestad att göra om både här och där här hemma i vårt Casa speciellt nu då badrummet är i box för det höjde nivån på övervåningen så mycket att jag vill att resten av rummen ska matcha.  Och ett av de hem som jag ofta återkommer till då jag söker inspiration är det här! Hemmet till de som driver Love Warriors. Jag älskar det!  (bilderna är gamla och jag tror de sålt och flyttat därifrån för något år sedan).  

Nej men hur fräscht kök? och så drömmigt med terrassen rakt utanför.  Det frestar föresten att ta in mina olivträd från garaget men frågan är om jag vågar röra de ännu? Någon som har erfarenhet från det? Borde de står kvar helt till jag kan ställa ut de igen? Eller skulle de överleva en period inne i värmen först? 

Och den här bilden har jag visat er förut…men den tål att visas igen! och  jag älskar alla posters från Love Warriors. J har ett par från dom på sitt rum och jag har den som står rullad i mitten. 

Ena dagen vill jag har 100% den här stilen hemma och nästa Svenskt Tenn & Asplund. Jag är så snurrig. Ha, ha. Därför väljer jag att mixa de stilar jag gillar i våra olika rum men viktigt att det görs med en röd tråd så att allt ändå hänger ihop… ! 

 

Nu snöar det för fullt ute och jag ska strax köra ett berg med sopor till återvinningen. Det är verkligen det absolut tråkigaste och o-fräschaste jag vet om: att köra sopor. Bläää…. men – känslan efteråt väger upp!

Önskar dig en riktigt festlig lille lördag fylld av happiness!!! 🙂

Stay safe & Stay positive!

Love, Miss.G.

77
Kategori: Allmänt | 31 Comments

31 responses to “SVERIGE VS. NORGE.”

 1. Malin says:

  Vi bor i Skåne och om en anhörig testas positivt så måste hela familjen vara hemma både från skola/jobb.

  • gizmolina says:

   Så gör de här också för den restriktionen är rikstäckande! och det är väldigt, väldigt BRA ! 🙂

   Önskar dig en magisk dag! Stay safe! Kram!

 2. Malin says:

  Det skiljer sig beroende på vart du bort i Sverige verkar det som, så vi skall kanske döma hela Sverige

  • gizmolina says:

   Ja det skiljer sig väldigt mellan olika skolor och olika kommuner. Många tar egna initiativ för att minimera smittspridningen och det är BRA !!! Men – man kan inte komma ifrån att Norge har betydligt strängare och tydligare direktiv inom många corona områden. Bl.a. i hur man ska agera när någon elev / anhörig till elev blivit smittad.

   Önskar dig en riktigt fin dag Malin! Stay safe! Kram! 🙂

 3. Anna says:

  Ja länderna verkar göra så olika. Och i slutändan när allt är över kan man väl summera vilket alnd som lyckats bättre med sin strategi. Det jag hörde om Norge var att de ändrat sin strategi 70 gånger sedan mars vilket gör att flera i set yngre gardet inte orkar hänga i och därmed bryter mot de regler de har? Det var om det på nyheterna och på radion ett inslag. Som sagt det är svårt att veta och pandemin väcker så otroligt mycket känslor vad som är rätt och fel är så upp till var och en. Det väcker nästan mest i mig och jag väljer att fokusera på det jag kan påverka. Följa de rekommendationer vi har och göra så gott jag kan. Var rädd om dig!

  • gizmolina says:

   Ja pandemin väcker verkligen otroligt mycket känslor hos alla och precis som du skriver så är det upp till var och en att följa de rekommendationer vi har ! Sen ang. att Norge skulle ha ändrat sin strategi så håller jag inte med. Jag tycker att de har haft en rak och tydlig och väldigt strikt linje helt från start. Däremot tycker jag att Sverige varit med otydlig med fler rekommendationer än regler vilket har fått många att strunta i allt och rest, festat och fortsatt att leva ganska så normalt. Oavsett så är det intressant hur 2 grannländer kan agera så otroligt olikt i samma sak.

   Önskar dig en riktigt fin dag och var rädd om dig du också! Kram! 🙂

  • BL says:

   Precis så är det!
   Anna-Stina vistas inte i Norge nu så hon vet ingenting om vad som ske här@

 4. Madelene R says:

  Blev oerhört glad över att kommunen vi bor i förlängde distansutbildningen för högstadiet innan den stora Sverigepresskonferensen förra veckan! Klara besked i iallafall 2 veckor till. Hoppas att dom fortsätter med detta tills man ser en stor skillnad i smittoantalet i närområdet…Tyvärr ligger Västra Götaland dåligt till atm…

  • gizmolina says:

   Åh så bra åtgärd! Jag håller tummarna för att det fortsätter så fram till att smittspridningen avtagit i ert område.

   Önskar dig en riktigt fin fortsättning på veckan! Var rädda om er! Kram! 🙂

 5. elisabeth says:

  Men AnnaStina, hur vet du att Sverige har fler fall av det muterade viruset? Tycker mycket om din blogg och din positivitet som peppar och sprider glädje, men jag tycker det är otroligt tröttsamt med allt gnäll på Sverige.

  • A-L says:

   Tänk vad olika man kan tolka en text. Jag tolkar inte alls hennes inlägg som gnäll över Sverige. Snarare en förtvivlan över att man borde kunna göra mer. Och dessutom med konkreta exempel på hur Norge gör. Ett land som klarat sig långt bättre än Sverige i den här fruktansvärda tiden och ett land där hon av naturliga skäl följer vad som händer. Kanske mer än vad vi andra gör.

   Sen får man ju ha olika åsikter, det är ju det som är grunden för en demokrati, jag står nog på A-S sida här och tycker att Sverige borde kunna ta hårdare tag om det här 🙂

   • gizmolina says:

    Svar till A-L:

    Tusen miljoner TACK för att du svarade för mig! Exakt så är det, jag uttrycka min förtvivlan och inget annat. Och ja, visst hade Sverige kunnat göra mer och framför allt varit tydligare i vad som gäller så att inga rekommendentationer kan misstolkas eller struntas i. För att likna vid Norge igen då (vi bor ju hela tiden med en fot där så följer noga med…) så är det tex vakter som delar ut munskydd vid entrén till köpcenter / butiker, du får inte ens gå in utan till skillnad mot här i Luleå där jag var ensam om att ha munskydd i en dagligvarubutik igår… Så ja, kontrasten är stor och det kan till tider vara väldigt frustrerande…

    Önskar dig en riktigt fin kväll fylld av feelgood! Stor tacksam kram! 🙂

  • Miann says:

   Elisabeth, vi testar /sekvenserar mycket mindre än många andra länder men antalet fördubblades på ett dygn…Trist att du kallar endiskussion för gnäll. Det kallar jag härskarteknik för det du vill verkar vara att tysta Anna- Stina med det nedsättande ordet ”gnäll”.

   • gizmolina says:

    Svar till Miann:

    Tusen miljoner TACK för att du svara för mig! Det sätter jag väldigt stor pris på !

    Önskar dig en riktigt fin kväll fylld av lyckliga stunder! Stor tacksam kram! 🙂

  • gizmolina says:

   Svar till Elisabeth:

   Åh men jag gnäller absolut inte! jag lyfter bara fram en sak som gör mig förtvivlad och berättar om olikheten i just denna sak mellan de länder som berör mig och min familj mest.

   Pandemin är något som berör oss alla i allra högsta grad och just det här ville jag dela och höra andras tankar om. Tråkig att du uppfattar det som gnäll för det som sagt långt ifrån.

   Önskar dig en riktigt fin kväll! Kram! 🙂

   • elisabeth says:

    Förlåt, det var klumpigt skrivet av mig. Det verkar dock som att Coronan väcker många känslor hos oss. Jag tror säkert att myndigheter i alla länder gör så gott de kan utifrån sina egna förutsättningar. För min egen personliga del är jag tacksam att vi inte haft lockdown och att jag därför kunnat hålla min skola öppen (med restriktioner naturligtvis). Önskar dig en fin dag och helg!

 6. Ida says:

  Från mitt perspektiv så känns sveriges väg genom denna pandemi rätt egen – det har spretat hit & dit, Tegnell & ansvariga vet alltid bäst oavsett vad WHO rekommenderar, & munskyddsreglerna känns ytterst märkliga. Min 6-åring vet hur man tar av & på dem säkert, så knepigt är det inte! Sen är det klart att det inte är speciellt kul att sitta i lockdown mer än en månad som vi gjort här i Ontario nu, men det känns i alla fall som on regeringen gör allt de kan för att se till att så många som möjligt klarar sig igenom detta & det finns en tröst i att vi alla har det lika. Så jag tycker att det är himla bra att du fortsätter ifrågasätta!

 7. Miann says:

  Tack för ditt inlägg! Det är viktigt i ett land att få diskutera utan att bli idiotförklarad. I Sverige blev Tegnell kultförklarad från start och man fick inte ifrågasätta. Vi lärare har varit oroliga från första början & många av oss har blivit sjuka men då säger Tegnell att vi inte varit såmycket på IVA. Men snälla, massor av oss har blivit sjuka och många har fått långtidscovid. I Sverige har alldeles för många förlorat sina föräldrar och far-& morföräldrar men bara en bråkdel i Finland & Norge. Men det är ju klart, enligt Tegnell ska vi jämföra oss med Belgien och inte med våra grannländer….

 8. Tina says:

  Vår skola (friskola) där jag har mina tonåringar kör på distans och skolundervisning på rullande schema, dvs klassen är på skolan ensam 1 1/2 dag i veckan. Då kan dom dela upp sig med ca 5 barn i olika klassrum. Resten av tiden är distans.
  Ang hur hela klasser sätts i kaantän och uppmärksamhet på symtom så tänker jag att vi ska ALLTID vara uppmärksamma på symtom och ENBART umgås med dom vi bor med. Inga kompisar, vänner och minimerad tid i matbutiker och apotek, 1 från varje hushåll. Så skillnaden blir inte så märkbar om en hel klass sätts i karantän. Men, jag önskar att tydligheten i den svenska strategin var klarare, då alla tolkar efter sina egna behov och få sätter solidaritet före det egna behovet.

 9. C says:

  Det är väl ingen tävling? Alla myndigheter i både Sverige och Norge har väl gjort så gott de kunnat och förutsättningarna har ju redan från början sett helt olika ut, bl a mot bakgrund av den stora sportlovssmittan från Alperna som alldeles i början kom in stort i Sverige men inte Norge. Det är ju ett helt nytt virus och olika länder har väl försökt göra det de tror är det bästa, men ingen har ju egentligen vetat säkert. Om det inte hade gått att få fram vaccin så fort (jämför med HIV och malaria där man trots åratals försök inte lyckats), så hade ju Norges strategi aldrig fungerat på sikt.

  • Miann says:

   Ja, det är ingen tävling men man måste få ifrågasätta. FHM visste att vi hade ca 150 000 svenskar under sportlovet och man visste att många blev sjuka där av ett virus men ändå kunde resenärer vara på skola och jobb efter hemkomst. Hade själv elever som efter bara några dagar hemma… Hade de en sjuk förälder så fick de ändå gå till skola. Dessa resenärer skjutsades hem av taxichaufförer & bussschaufförer utan att man talade om att de måste isoleras. Många hade dessutom symptom…

 10. C says:

  Miann, du får det att låta som om myndigheterna med flit velat göra ett dåligt jobb. Det är givetvis inte sant, de har säkert gjort så gott de kunnat och främsta anledningen att det ser ut som det gör i Sverige är helt enkelt att folk inte följt rekommendationerna som funnits utan tolkat om dem till sin egen fördel…

 11. Mian says:

  C
  Jo, men vi var många som ifrågasatte strategin redan från början, många lärare. FHM verkade inte vilja stoppa viruset utan man ville ha en spridning för att nå flockimmunitet men priset var de gamla och många sjuka…. Vi gjorde tvärtom mot Finland, Danmark och Norge…

 12. C says:

  Det är ju nästan komiskt, du menar alltså att om bara de kloka ”lärarna” hade fått styra FHM, istället för de med mångdubbelt lång utbildning, dessutom inom rätt område, så hade allt löst sig :)…. Ingen hade en kristallkula och om det inte hade kommit ett vaccin på flera år, hade flockimmunitet troligen varit en alldeles utmärkt idé.

 13. Sandra says:

  Är väldigt nöjd med Sveriges strategi och hos oss i stockholm ska hela familjen vara hemma om någon i familj får Covid. För mina barn är skolan så otroligt viktig pga det sociala och att träffa kompisarna där. Har då svårt att se hur vi skulle fixa hemskola. Både jag och min man har dessutom jobb som ej går att utföra hemma så ser inte hur vi då skulle få ihop livet och det ekonomiska. Vi har dock mindre barn på lågstadiet.

 14. BL says:

  Det som sker här i Norge är att ungdomarna ses på fritiden och socialiserar i grupper som inte har munnbind och inte håller 1meters avstånd.
  Får de inte ses i skolan så ses de likevel på fritiden
  Vad är bäst?
  Sen tycker jag du är så okonsekvent i ditt beteende.Du reser till Stockholm och är inte rädd för det men vill inte att skolorna ska vara öppna.
  Så konstigt tycker jag!

  Vinmonopolet ökade sin försäljning med 40% förra året.
  Norge kommer att få många nya alkoholister på grund av Coronaviruset det är jag säker på.

  • K.E. says:

   Nå er det vel sånn at Vinmonopolet økte sitt salg fordi nordmenn sluttet å handle vin i Sverige. Tror ikke vi har 40 % flere som handler alkohol under pandemien.

 15. Hulda says:

  Jag tycker också att det är svårt att förstå hur Sverige har reagerat från dag 1, tex varför var inte självklart för länge sen att om det är ett konstaterat Covid fall i en familj att resten av familjen stannar hemma…tycker att det är många såna saker som borde vara självklara från början här i Sverige/Stockholm.
  Upplever också att när man är insatt hur ett annat land reagerar tex för mig Island då är det ännu svårare att förstå Sverige, att inte ens försöka stoppa smittan från dag 1 är för mig obegripligt.
  Det enda som jag kan säga som är bra är att när ditt barn blir inlagd på sjukhus och behöver kämpa för sitt liv på grund av Covid då gav dom alllllllt och där och då var jag glad att vara här och inte på Island där inget barn har fått diagnosen Mis-c/hyperinflammation.

 16. Flisan says:

  Det största problemet i Sverige är inte otydliga rekommendationer. Det största problemet är dålig efterlevnad eller ovilja att “förstå” eller att regler tolkas så att man precis inte går emot rekommendationer. När man skall diskutera olika länders strategier är det viktigt att även ta i beaktande att förutsättningarna ser helt olika ut vad gäller lagstiftning, demografi, hur äldrevård är strukturerad osv. Att regler inte efterlevs har vi sett tunga influencernamn demonstrera och föregå med dåliga exempel, det tror jag påverkar väldigt stora grupper. Sverige har mycket större invandrargrupper än Norge och de är hårt drabbade, lever i förhållanden som gör efterlevande svårt: större familjekonstellationer, har jobb som inte har säkerhetsnät, svårare att ta till sig information (?) osv.Här finns flest antal svårt sjuka och dödsfall, vilket är tragiskt i sig. Det är lätt att falla in i en svart-vit jämförelse men om man kan ta till sig ett lite större perspektiv så är inte verkligheten svart-vit. Vad som är tröttsamt är hitte-på experter som det kryllar av i vårt land. Jag tror att trots nedstängning skulle det alltid komma in nya fall och total nedstängning i ett år är ju knappast vad någon hade klarat.

 17. Åsa says:

  Håller med till 100%. Min man är från Australien och vi bodde där i 10 år.
  Australien gör helt fantastisk smittspårning och har gjort ett fantastiskt jobb hur de hanterat Corona. Förstår att de är en ”ö” men tycker inte Sverige kan skylla på något längre nu. Det handlar inte om rätt eller fel utan liv och död.
  /Åsa

 18. Jules says:

  Jeg tenker at det er for tidlig å si hvem som valgte rett strategi.
  I Norge har vi bare litt over 500 døde, og en fast «gjeng» som består av statsminister, helseminister og rep. for tilsvarende Sveriges FHM. De tilpasset kontinuerlig tiltakene etter smittetallene og endringer, og folk har generelt sett stor tillit til myndighetene. Det er lite tvang, men folk forstår at vi i en pandemi må bruke munnbind på kollektivtrafikk of i matbutikken. Så vi gjør det, tenker på det som en dugnad-en felles innsats for samfunnet vårt.
  Barna får treffe noen får treffe noen få faste kompiser på fritiden, så isolasjonen ikke blir uutholdelig. Det gjelder å finne en balanse vi holder ut.
  Jeg er glad i Sverige og håper snart at grensene åpnes igjen. Alt godt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *