TAKE NO SHIT!

Goood torsdag mina solstrålar!

Åh som jag älskar dagar med strålande sol! Det ger verkligen den allra bästa energin! och det passar bra idag efter att vi girls var uppe super sent igår för att bli färdig med en stor inlämning som J hade deadline på.  Årskurs 8 är verkligen tuffare än något annat år och i perioder så är det otroligt mycket prov, inlämningar etc på en och samma gång och det är en sån period som hon befinner sig i just nu.

Och en av dessa uppgifter som hon jobbar med är under temat “Hälsa”. Eleverna fick helt fritt välja att skriva om något kopplat till “hälsa” och då valde Johanna att skriva om hur Sociala medier kan påverka hälsan. Detta är något hon brinner för efter att hon själv varit utsatt för kränkningar (värst var när en elev filmat henne i smyg en dag och la upp på Snap…). Så, under en länge tid har hon samlat på sig information om hur sociala medier påverkar hälsan och det är verkligen skrämmande att se hur många stora kända profiler som under de senaste månaderna har lagt upp hur dåligt de mår av det näthat de får.

För mig är det helt obegripligt att man medvetet kan vara elak mot någon. Hur kan man vakna på morgonen, se sig själv i spegeln, och vara stolt över den man är när man vet att man medvetet gjort någon illa? Jag förstår verkligen inte…  Och i mitt fall så vill jag så gärna få ett ansikte till vem det är?  Är det kanske någon jag känner som sitter och skriver till mig? Det är nog det som är det obehagligaste för oss alla som på ett annat sätt blir utsatt. Det att “mobbaren” kan vara personen bakom dig i kön i ICA-butiken? Den du sitter brevid i skolmatsalen eller någon du passerar på stan? Alla blir “misstänkta”…

Uff, det är bara så otroligt beklagligt alltihop men jag är stolt över att Johanna lyfter saken – igen! (hon har tagit upp detta med psykisk ohälsa flera gånger i skolan, hon är verkligen en bra talesperson för det) för vi har, vad vi vet,  fått ett liv att leva och jag önskar av hela mitt hjärta att alla fick leva det fullt ut utan att behöva titta sig över axeln och utan spydiga elakheter som både trycker ner och sen lägger sig och gnager i bakhuvudet. Och om någon av er “nättroll” som tittar in här och lämnar otrevliga spår efter er har lust att svara på frågorna: 1. Vad är det är som triggar dig att lägga din värdefulla tid på att kränka andra?!,  2. Vad är ditt mål / syfte med saken? så skulle det hjälpa Johanna i hennes skolarbete.  Tusen tack!

Jag tänker att en bra regel är följande: när du inte kan stå bak det du säger med ditt fulla namn + en bild av dig själv så ska du inte säga någonting alls. För det du säger sätter spår:

“Grab a plate and throw it on the ground.  

Did it break?

– Yes!

Now say sorry to it.

-Sorry.

 Dit it go back to the way it was before?

-No.  

Do you understad?”

Min älskade vackra Johanna har verkligen världens största hjärta, hon visar omsorg mot alla, är den snällaste människan i världen, ser alla, bryr sig, lojal, engagerar sig i saker som hon brinner för, är en fantastiskt vän och den absolut finaste dotter jag kunde önska mig. Jag är så obeskrivligt stolt över min J. och mitt hjärta krossas en liten bit i taget varje gång som hon fått ta emot någon elak kommentar eller på annat sätt blivit utsatt.

Alltså middagen J lagade till oss igår! Sååå otroligt god & fräsch Ceasar sallad med kyckling & bacon, massa parmesan och egen gjorda krustader. Mums!!! Ett middagstips till er som funderar på vad ni ska äta idag! 

 

Vi har otroligt många samtal om sociala medier, näthat, mobbing, hårt språkbruk etc här hemma och jag tänker att vi föräldrar har ett enormt stort ansvar i att uppfostra våra barn till att behandla alla så som man själv vill bli behandlad.  För hat föder hat och kärlek sprider glädje!

Med det sagt så önskar jag dig en magisk dag och för att citera Efva Attling: Take No Shit! 😉 

Kramar & Kärlek!

P.S med “nättroll” menar jag de som skriver direkt elakt till mig gömda bakom fake e-post adresser och påhittade namn.  Inte alla ni andra underbara som skriver härliga kommenterar, delar era åsikter, utmanar mina tankar, ställer relevanta frågor och engagerar er i saker jag skriver om. Er älskar jag! 

Miss.G.

97
Kategori: Allmänt | 32 Comments

32 responses to “TAKE NO SHIT!”

 1. C says:

  Hej, jag håller verkligen med om att näthat och kränkningar är förkastligt och tycker det är jättebra att Johanna lyfter den frågan, men blir fundersam när du kallar dina följare ”nättroll” och att du verkar du önska namn och bild på de som kommenterar. Självklart ska ingen vara otrevlig eller hatisk men enbart det faktum att inte alla dina följare alltid håller med dig i alla dina val, ställer uppriktiga frågor om vad du jobbar med på vardagarna och frågar om hur du tänker om miljön är varken näthat eller kränkningar. Och för min del så har du min korrekta mejladress och får jättegärna mejla mig om du uppfattat något som otrevligt, för det har inte varit min avsikt alls. Jag håller inte med dig om allt men gillar din inspirerande blogg och önskar dig en fin dag :).

 2. C says:

  Förresten, glömde säga tack för finfint inlägg med bilder från din garderob, mer sånt och mer styling!

 3. A-L says:

  Otroligt viktigt inlägg. Och det känns som att vi inte kan lyfta frågan nog ofta om kränkningar på alla platser där vi möts. Nätet och sociala medier framförallt. Och jag tolkar inte det som att de som ställer uppriktiga ärliga frågor är de som A-S syftar på här. Det är snarare de som skrivit riktigt elaka kommentarer och som antagligen inte ens har sin korrekta mailadress angiven (nu gissar jag, för det sista vet jag faktiskt inte)

  Hoppas alla där ute får en riktigt solig och härlig dag 🙂

  Hur som helst, heja dig som pratar mycket med din dotter om just det här och HEJJA J som lyfter det i skolan. Så stort, så modigt och riktigt inspirerande!

  • gizmolina says:

   Åh tusen miljoner TACK för dina fina ord och för din omtanke och pepp till Johanna. Din pepp lyser upp och värmer mitt hjärta!! Och nej, man kan verkligen inte ta upp detta viktiga ämne för ofta och jag är så otroligt tacksam över att J är så reflekterad över saken och att hon står upp för sig själv. Håller med om att hon är modig!

   Önskar dig en riktigt fin kväll vidare och en morgondag fylld av feelgood! Stor tacksam kram!

 4. LIsen says:

  Istället för att spekulera kan väl A-S svara på om det är de som frågar saker som hon är benämner nättroll? Jag har aldrig sett några direkt elaka kommentarer här inne utan snarare frågor som beskrivs ovan (vilka inte besvaras) så det är stor chans att det är dessa som avses. Men som sagt, bäst att A-S förtydligar.

 5. Jenny says:

  Eller så läser du, Lisen, vad hon skriver i sitt inlägg så slipper du du fundera.
  Men såklart, du kanske ingår i de som inte menar väl med det du skriver?

  • Lisen says:

   Jenny: Som du ser var det en uppdatering av inlägget och den kom efter min kommentar, jag tyckte det var bättre att A-S själv fick specificera då det inte var solklart, vad är fel med det? Som du ser i fältet är ju alla inne på samma tema så det var liksom inte bara jag som sett ett mönster. Men så här är det så fort det kommenteras något som inte ”håller med” då är det ”elakt, troll eller avundsjuka”.

 6. Magnolia says:

  AS:

  Det är skillnad på nättroll o människor som faktiskt ifrågasätter det du skriver kring olika saker.
  Nättroll för mig är de som spyr galla o är vidrigt elaka.
  Inte De som faktiskt ifrågasätter det du skriver kring tex Dubai, överdriven shopping osv osv. Som du sen väljer att låta bli att svara o slarvigt kallar för nättroll.

  Bara en tanke…..

 7. Lena says:

  Vilket bra ämne att ta upp! Jag skulle aldrig gömma mig bakom något påhittat namn. Skriver heller aldrig något elakt. Dock kan man ha olika åsikter om saker och ting. Detta måste också kunna respekteras och bemötas tycker jag.

 8. Pernilla says:

  Hoppas verkligen att hennes skola tog det på allvar att hon blev filmad i skolan usch så kränkande ( gissar att det inte var i nått positivt syfte det gjordes) Sp bra att hon vågar stå upp o prata om sociala medier! Heja Johanna ❤️

  • gizmolina says:

   Tusen miljoner TACK för omtanken och för dina fina ord om Johanna. De värmer ska du veta!

   Önskar dig en riktigt fin kväll vidare och en morgondag fylld av lyckliga stunder! Stor tacksam kram!

 9. Nina says:

  Än en gång ett otroligt viktigt och klokt skrivet inlägg Anna-Stina. Du har så fina tankar och det är där jag tycker du är som allra bäst! Fortsätt gärna skriva om sånt här, det är så viktigt med kloka ambassadörer som du för att få rätsida på allt näthat. En kram till er båda men en extra stor till Johanna, vilken cool och modig tjej. Jag önskar jag hade haft henne som vän när jag var liten, då hade jag inte känt mig ensam och utsatt i mellanstadiet tror jag. Hon är en förebild!

 10. Nina says:

  Lisen, Magnolia och C förhåller ni er på samma sätt när det inte är något ni håller med om till en kollega? Har ni inget filter då heller? Utan måste fråga, komma med åsikt, välvilliga pekpinnar mm? Nej jag tror faktiskt inte det? För om ni gör det skulle jag också vilja fråga. Hur ofta behöver ni byta arbetsplats, bekantskapskrets?

  Bara igår hörde jag två saker som jag inte kan hålla med om. En verksamhetschef beklagade sig över att han tvingas vara med sina barn sex veckor i sommar. Pust och stön. Ställde jag mig då upp och sa ursäkta men bara i all välmening-hur tänker du nu? Dina barn har du satt till världen och det är ditt ansvar, du har satt dem till världen, att ta hand om dem är något du förväntas utan att klaga.

  Lite senare satt en kollega och berättade att imorse hade alla hennes tre barn från olika städer varit hemma vid påsk. Ställde jag mig upp och frågade. Vad håller du på med? Är du inte rädd för covid.

  Nej det gjorde jag inte. Det finns saker hela tiden jag inte står bakom eller ifrågasätter. Säger jag allting högt utan filter? Nej! Det kallas social kompetens. DÄRFÖR att jag vet bara en liten del av det jag ser som gör att de fattar sina beslut. Jag har inte hela bilden och behöver därför inte ifrågasätta etc.

  Skulle någon däremot kränka kvinnor, barn eller uttala sig rasistiskt skulle jag uttala mig. För det kallar jag civilkurage. MEN jag ifrågasätter inte att min kollega inte verkar arbeta den procentsats hon ska på papperet etc. DET är en chefs ansvar!

  Så på samma sätt när ni ”bara så gärna” vill veta vad Anna-Stina gör EGENTLIGEN så tänker jag inte att det är sprunget ur en genuin nyfikenhet utan för ni faktiskt vill gotta er i huruvida hennes firma går bra eller ej? Tänk er nästa gång ni är genuint nyfikna. Tänk er A-S som en kollega som ni träffar varje dag in persona. Ni frågar med stor sannolikhet inte hur kollegans privatekonomi ser ut eller hur ofta hen ligger med sin sambo EGENTLIGEN. Eller huruvida man verkligen kan åka på kryssning eller om inte det på riktigt bara är WT’s som gör eller vad det nu än är. Och om ni gör det tänker jag att ni kan ta några samtal hos psykolog för då behöver ni lite hjälp med mentalisering.

  Det vill säga sätta dig in hur det blir för någon annan.

  Ha en fin dag!

  • Miann says:

   Nina, så bra formulerat! Exakt så uppfattar jag många kommentarer här… att man vill gotta sig: varför börja med slalom så sent, Jig jobbar så mycket, brorsan hjälper så mycket, var är hemsidan för coachning etc etc…Inga välvilliga frågor utan kommentarer upplevs som ”nu ska jag sticka hål i A-S drömvärld” för hon ska inte tro att hon är något”

  • Lena says:

   Bra Nina! Instämmer helt.

  • Amie says:

   Nina.. bästa jag läst i bloggvärlden på länge. Du satte huvudet på spiken där.

  • Eva says:

   Bra skrivet Nina, håller med om allt du skriver. Säger som jag brukar har du inget snällt att skriva låt bli.

 11. Linn says:

  Er så enig i alt du skriver her A.S. Så viktig innlegg! Og du har god grunn til å være stolt av din datter! Mvh Linn

 12. C says:

  Hej. Så tråkigt att du uppfattar mig så Nina. Jag tar gärna en diskussion irl också, men försöker även då vara vänlig och saklig och det har faktiskt aldrig uppstått något av de problem du nämner. Jag vill verkligen inte AS något ont och vill heller inte ”gotta” mig i någons olycka. Jag är dock genuint intresserad av AS yrkesmässiga stylingverksamhet och har ingen som helst anledning att tro att den inte skulle gå bra som någon antytt. Så bra tips som hon bjuder oss på så har hon säkert även framgång hos kunder, i den utsträckning hon själv väljer att jobba så klart! Önskar er alla en härligt solig helg!

  • Nina says:

   Ja C det var ju inte så tråkigt för mig. Kanske mer för Anna-Stina som tvingas läsa dessa “genuina” funderingar och pekpinnar.

   Du skriver att du gärna tar en diskussion IRL också? Kan du berätta mer? Gör du det med ytligt bekanta någon i fikarummet etc? För det är just det. Att Anna-Stina kan ses som en du möter i snabbköpet. Du känner inte henne. Du har ingen relation till henne. Även om det känns så för att hon är generös och delar med sig av sin vardag. MEN det är delar av det du ser och får ta del av. Och det är trots allt någon du inte har någon relation till.

   jag tror att det är just det som blir så inbjudande. Forskning visar att barn har svårt att skilja 2 D värld från 3 D värld. Och det tenderar att se likadant ut för oss vuxna. Vi bara måste komma med goda råd, och förmaningar till en person. Vilket kanske är kotym i en relation. Men i platoniska kontakter eller bekanta gör vi det inte. Men vi har så svårt att skilja på det. För det känns som om Anna-Stina är en vän som vi måste berätta goda råd för.

   Sedan vad det gäller “goda råd”. Nästan ingen förändring hittills har börjat med att någon berättar för dig att du ska göra si eller så. Tänk bantning eller sluta röka. Hur många tänker du slutar just röka eller banta bara för att en person berättar för hen hur bra det skulle vara? Väldigt få. Det är utveckling och inlärningspsykologi. Väldigt intressant.

   • Ida says:

    Problemet ligger kanske i att A-S gärna ger ”goda råd” i form av att dela ut veckans bajskorv till personal runt om hela Luleå och i flera andra sammanhang (fult inrett på pite havsbad etc (de ägarna kanske tycker det är fint o har lagt ner sin själ?)). Hen går in här o läser och känner lite samma sak (feedback ej riktad mot företag utan person) och som du säger tas nog dessa råd emot med samma känsla hos dem i så fall. Varför framförs isf inte denna feedback direkt till personal som inte ”känner igen” A-S direkt om man bara får skriva sådant som kan tas just direkt? Dvs, en lever inte riktigt som en lär och det leder till en brist på sympati i dessa fall. Vad man gillar och sympatiserar med för typ av kollega blir oxå tillämpligt här, sant – man säger inget om det rätt ut men en kanske inte kan räkna med sympatier för alla typer beteenden där heller? Inte svartvitt detta!

    • Nina says:

     Ida nu förstår jag inte hur du tänkte? Har jag tolkat dig rätt att du menar att eftersom A-S recenserar ställen så förtjänar hon lite skit kring henne som privatperson? Hon är ju inget företag? Hon är ju en privatperson som gör detta?
     Och nej Ida där har du rätt inget är svart eller vitt. Precis som jag skriver i mitt första inlägg!

     • Ida says:

      Nej, jag menar att OM vi verkligen vill vara förebilder för unga om hur vi beter oss på nätet kan man inte ena dagen säga ”ta ingen skit” för att nästa ”kasta skit” (aka dagens bajskorv) och målet för bajskorven är oftast personal dvs personer som är just personer och därmed kanske inte heller blir inspirerade att ta bättre hand om A-S efter bajskommentarer (att likställa med att bli kommenterad om bantning som oxå varit uppe). Dvs får man höra att man är dålig på sitt jobb blir man kanske inte direkt sugen att hjälpa den som kastat ”bajskorven” mot en. (Klag på kundklubbar är en annan sak.) samma sak bör gälla här; kan man inte ge feedback t tjejen i charken på Coop direkt kan man ju hålla tyst (istället för att bajsa ut den i en blogg m x antal läsare) Lika sårande för den personen OCH inte minst skickar det signal t våra unga att det är ok att utrycka sig så – inte ett dugg bättre om du frågar mig!

    • Nina says:

     Jag tror Ida att vi måste skilja på sak och person här. Det jag vill framföra är att vi ska vara försiktiga med att döma och kritisera andra. Det som jag tror du menar om jag tolkar dig rätt är något som Anna-Stina gör mot företag. Även om
     det drabbar personer. Men skillnaden där tänker iaf jag är den person du är i ditt yrke. Vi måste skilja på privat och professionell. Alltså om du är anställd i butik eller vad det nu än är, är du dennes ansikte utåt. Det är det du får lön för, då är det inte dig som person man kritiserar tänker jag utan dig i din yrkesroll? Hänger du med? Det är milsvild för mig skillnad i att ta skit för något som du väljer att göra som privatperson, när du väljer att åka slalom, vad du gör om dagarna etc och den kritik du får utstå för att du inte sköter dig jobb? Eller hur!

     Jag lämnar denna diskussion nu då den tog långt mer tid än jag hade förutspått. Men det viktiga för mig blir att se bloggpersoner som personer du inte känner och akta dig att framföra kritik, pekpinnar till denne

     • Ida says:

      Samma här: och jag tycker självklart inte heller att bloggare skall ta skit hur som helst och mitt svar berör endast hur vi uttrycker oss mot personer om vi ska vara föredömen för unga vilket var kontentan i inlägget. Hanna bakom disken på COOP i Luleå är värd en bajskorv utsmetad på hela internet för att EN person med extremt höga krav på bemötande inte känns sig sedd rent subjektivt, och DÅ är det okej? Rent objektivt kanske det var jättebra service men bara för att det står COOP på skjortan är det ok- jag får inte ihop det i sammanhanget med hur ni i övrigt tycker man ska agera -ni experter. Jag känner personal på både COOP och Lagerhaus i Luleå och de förtjänar inget bajs alls. Men fortsätt ni med ett självförhärligande – hoppas ni en dag fattar att det står personer/ människor även bakom en företagslogotyp på en skjorta. Tack o hej.

 13. C says:

  Hej, släpper detta för vill man missförstå så gör man nog det oavsett. Men ja, jag skulle absolut vänligt fråga om hur man tänker om smittoläget om någon på jobbet haft tre barn från andra delar av landet på besök under påsken, ser inget som helst fel i det, det kan säkert bli en bra diskussion åt båda håll. Hoppas också på fler coach- och stylingtips från AS framöver, oavsett om de kommer från hennes privata liv eller från den professionella verksamheten, som jag är övertygad om finns :)! Återigen, trevlig helg!

  • Nina says:

   Jag vill inte missförstå dig C. Jag har helt enkelt en annan syn på saken som dessutom kan beläggas med fakta och inte känsla 🙂

   Allt gott!

 14. Ulrika says:

  Så viktigt ämne och arbete med att upplysa om nätmobbing och toppen att en så ung tjej + förälder uppmärksammar detta. Det är verkligen helknasigt att
  det här får fortsätta. Vi borde alla samla alla krafter vi har och agera mot alla former av hets, hat och psykisk misshandel som pågår på nätet.

  Varma kramar.

 15. Jenny says:

  Nina, så bra formulerat. Så sant det du skriver.
  Så otroligt korkat att tro att inte missunnsamheten lyser igenom när man “bara” vill fråga både det ena och det andra.
  Jag gillar denna blogg och hoppas att du A-S orkar fortsätta blogga och berätta vad du vill, inte vad andra kräver.
  Trevlig fredagskväll!

 16. Camilla says:

  Bra Nina – kunde inte ha sagt det bättre själv!

 17. Anna says:

  Så viktiga saker du lyfter i inlägget. Hur vi behandlar varandra i social medier är absurt. Att någon filmat och lagt ut din dotter gör mig bestört.
  Vi vuxna Måste börja våga prata om sånt här och börja tänka efter hur fasen vi själva hanterar känslor sociala medier väcker i oss. Vad gör att man sätter sig och angriper någon vid första bästa tillfälle? Det sitter en Människa på andra sidan. Och hur rik, begåvad, vacker den personen än må vara så skyddar inte det mot påhopp.
  Din dotter väcker hopp om framtiden❣️

  All kärlek till alla!❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *