17:E MAJ INSPIRATION…!

Allmänt

Goood torsdag mina kära bloggvänner! 

Alltså det känns SÅ skönt att vi är inne i Maj nu! Våren är här på riktigt och sommaren närmar sig. 100% happiness!!! Och idag  torsdag men det känns som en måndag eftersom det var söndag igår. Solen strålar och det ska bli +21 grader i dag, i morgon och på lördag. Sååå fantastiskt härligt!  och min jakt på en loungegrupp till vår uteplats fortsätter utan större lycka men jag ska oavsett fixa till där ute med de 2 stolar + det lilla bord som jag köpte förra året för nu känns det verkligen i luften att 17:e maj närmar sig… Träden grönskar och alla butiker kryllar av 17:e maj dekorationer och detaljer och Johanna är sååå heldig (bra norskt ord! på svenska blir det: lyckligt lottad) som har sin bunad i box, själv vet jag ännu inte vad jag ska ha på mig på den stora dagen? Drömmer om att en dag ha en Sverigedräkt, tycker att den är så fantastiskt fin! även om jag kan känna att det kanske är mer värt att sy ut Kalixdräkten eftersom den är så mycket mer personlig då min mormor och mamma både har sytt den och kommer från Kalix.  Måste säga att jag älskar traditionen med folkdräkt här i Norge. Önskar att vi hade mer av det i Sverige nu då 6:e juni blivit en dag att fira.

Bjuder på ett bildregn med inspiration inför 17:e maj förra året då vi för första gången på många år (p.g.a. att vi bott i Luleå + pandemin) firade dagen här i Oslo. Också undrar jag om någon av er erfarenhet av något medel som  jag kan hälla ut / lägga mellan plattingen på uteplatsen för att undgå myror och andra kryp? Alla tips mottages tacksamt! och jag lägger upp en bild på uteplatsen så att ni förstår vilken platting jag pratar om…

 

Oslo 17:e Maj 2023. Mitt bästa dekorera inför 17:e maj tips är: flaggor & band! Jag köper norska flagg textilband i olika bredder och knyter de på vaser, glas, kakfat, champagneflaskan etc.  Det blir direkt väldigt festligt med det! Också placerar jag flagg i blomstervaserna för att maxa nationaldagskänslan. 

 

Förra året hade vi matbordet som egentligen står i köket i vardagsrummet på 17:e maj eftersom vardagsrummet är ett så härligt ljust och inbjudande rum när vi har gäster och ska fira.  Och ni känner ju mig: ingen fest utan ballonger och kom i håg: man kan aldrig ha för många!  Den maxade ballongbågen levde kvar från en fest (de håller såååå länge!) och norska flagg ballongerna med helium köpte jag hos Party Land på Oslo City.  Silverballongerna med siffran 17 blåser man upp med luft och jag har hängt upp de på en ljusslinga från Clas Ohlson. 

 

Heliumballonger håller tyvärr inte många dagar (kvaliteten varierar enormt mellan butiker / vem som blåser upp) så mitt tips är att du köper de helst dagen före 17:e maj men –  för att inte riskera att de finaste sålt slut då så köper jag ofta ballongerna ouppblåsta i god tid i förväg också går jag sedan dit med de och blåser upp de närmare dagen.

 

Som sagt: flagg + tygband gör hela dekoren! Och det är en god idé att köpa de små norska flagg på nål för de är enklast att dekorera kransekaken och andra lite hårdare kakor med (finns bl.a. hos Nille). Den genomskinliga winecoolern kommer från Kremmerhuset och på 17:e maj kan man lyxa till det med en riktigt snygg och god champagne.

 

Jag älskar rosa pioner och kör alltid på det till 17e: maj. Sen är de super fina cup cakes som de säljer dagen till ära på Baker Hansen ett must för oss, de är tradition. Det är även kransekaken  (väldigt norskt! det är kaken med ringar på höjden) men eftersom inte alla i familjen tycker om den (nope, jag gillar den inte) så går jag alltid för en i size mindre.  (den finns i många olika storlekar, detta är den allra minsta)

 

På 17:e maj är det tradition att äta pølse med lompe , eller korv med bröd som vi säger i Sverige, och då är det praktiskt med papptallrikar om man vill slippa stå i köket och ta hand om disken denna speciella dag.  Och popcorn! det perfekta snackset som många gillar och denna dag passar det perfekt att servera popcorn i röd/vit randiga popcornbägare.

Sen älskar jag som ni vet att texta på glasen, tycker att det gör så stor skillnad till dukningen vid festliga anledningar. Här skrev jag namn + Hipp Hurra! med min favorit penna från Granit. Det är ett tips! (och ja, färgen går bort så fort du sköljer /diskar av glasen). Sen fäster jag gärna ett av de tunnare flagg banden runt foten på glasen också, hade bara inte hunnit komma dit då dessa bilder knipsades i farten.

 

Och detta är uteplatsen. Bilden är från då jag var igång att fixa till där förra sommaren och det jag tänker är att det kanske är en idé att på något sätt rengöra mellan plattorna och placera något medel där som håller krypen borta?   Är inte van att ha uteplats direkt “på backen” eftersom vi har terrass i Luleå så alla tips emottages som sagt väldigt tacksamt.

Det är inte jag som planterat dessa blommor så i år har jag lust att plantera växter själv. Som matchar min stil. Vad borde jag plantera här längst kanten tycker du? Hade helst haft fake blomster hela vägen, tex fake buksbomför är så rädd för getingar / bin / humlor etc… men kanske jag kan hitta någon levande växt som de inte gillar så mycket? om nu det är möjligt, ha, ha.

 

Nu fångar vi dagen och njuter att Maj är här och att vi får en försmak av sommaren i detta fantastiska väder!

Kramar & Kärlek!

Miss.G.

40
Kategori: Allmänt | 5 Comments

5 responses to “17:E MAJ INSPIRATION…!”

 1. Anna says:

  Vilken fullkomligt ljuvlig uteplats ni har!
  Rensa bort allt ogräs mellan plattorna med en fogborste/fogskrapa. Strössla sedan bikarbonat i springorna, det håller ogräset borta. Mitt bästa tips mot myror är mald kanel (!!) låter kanske knasigt men är det mest effektiva jag testat.

  Tack för härlig inspiration och vårpepp! Du är fantastisk

  • gizmolina says:

   Åh så glad och rörd jag blir över din fantastiska feedback och alla fina ord! Och tusen 1000 miljoner TACK för att du tagit dig tid att skriva tips och råd till mig Anna. Jag är på väg ut nu och hoppas att jag hittar en fogborste / fotskrapa hos Clas O eller Jernia. Sen ska även bikarbonat och mald kanel köpas! Menar du kanel som man köper i “kryddburk”, alltså sån som man har på tex gröt?

   Jag är SÅ tacksam för dina tips & råd!

   Önskar dig en magisk dag vidare fylld av lyckliga stunder!

   Stor tacksam kram! 🙂

   • Anna says:

    Ja precis, helt vanlig mald kanel som man har på gröten. 🙂 Köp den största burken. Och framförallt, ha en underbar dag!!

    Stor kram

 2. Lisa says:

  Ser att du skriver “bonad”, bonad är svenska o hänger på väggen: bunad är ordet du vill åt 😀

  • gizmolina says:

   Ha, ha, jag stavade fel i farten! 🙂

   Önskar dig en magisk dag Lisa! och tack för att du var så uppmärksam, ibland går det undan i bloggsvängarna.

   Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *