17:E MAJ INSPIRATION.

17:e maj Allmänt

6345698a8a66ba5c0b8b1d0a2d0bcb01

Happy new week darlings! 

Jag kom i säng ovanligt sent igår och det var nog en bra idé för då vaknade jag inte, som jag brukar, då jIG hade tidig take off på morgon. Och alltså hur snällt var det inte av min bror att köra honom till flyget kl.05.00?  Fantastiskt! speciellt eftersom det inte gick att få tag i taxi. (om man ringer och bokar taxi för sent på en söndag så kan man tydligen glömma att få en taxi tidigt måndag morgon). Ganska crazy! för oss som är vana att det kryllar av taxibilar i Oslo…

Och på tal om Oslo, nu närmar vi oss 17:e maj med enorma stormsteg! och jag har fått förfrågan om att tipsa om dukning etc. inför den stora dagen så, här kommer bilder från våra tidigare 17:e maj firanden med hopp om att de ska inspirera er som är mitt i att förbereda denna årets festligaste dag! 🙂

10690103_10152811026135796_9114832554399509342_n

För ett par år sedan så kom Freia ut med en påse med norska flagg non-stop. Tyvärr vet jag inte om de går att få tag i längre? (någon som vet?) men OM de gör det så är denna långpanne-chokladkake med flaggpynt ett tips!  Och om inte non-stop i norska färger går att få tag i så kan man som vanligt köra med blåbär + jordgubbar för att få till norska flaggans färger.  Servetterna kommer från Kremmerhuset och röd /vit randiga sugrör till kidsen gör det där lilla xtra. Sen älskar jag att det säljs bubbel med norskt band ! 

13221644_10153533623155796_4856553673632193530_n-640x640

Jag knytar norska-flagg-band runt mina blomstervaser och köper självklart hem ballonger! Här har tyvärr den röda ballongen spruckit, kör alltid på flaggan + en röd, vit & blå och eftersom vi , OM vi kommer oss iväg, ankommer Oslo dagen före den stora dagen så har min otroligt snälla vän K redan varit på Balloon Company för mig så min ballongbukett inför veckans firande väntar hemma hos henne.  (tusen miljoner TACK vännen!).

13240032_10153531897230796_2411497382561769999_n-640x640

Det här är från förra årets firande. Flaggor i blommorna, flaggor på kaken och lik servetter som 2015 (första bilden). De fina prickiga papirtallrikarna+ crackers i norska flaggans färger kommer från Congratulations (bästa butiken för fest!, placerad i Oslo men har även webshop).  Och blommorna… jag kör alltid på vitt + grönt i buketten för jag tycker att de buketter med blått & rött blir allt för mycket för min smak.  Skapar hellre 17:e maj feeling med norskt flaggband runt vasen (som på förra bilden) och med flaggor! 

13220989_10153542481835796_1783182557224596790_n-640x640

Och alltså stämningen denna dagen… heeelt U.N.I.K. ! Den här bilden är från förra året då vi gick i barntåget tillsammans med Johannas norska klasskompisar nedför Karl Johan. Sååå mäktig känsla.

13240554_10153542479095796_3131625590055006370_n-640x640

För ett par år sedan köpte vi den här dräkten till Johanna hos Fru Lyng på Steen & Strøm i Oslo och den kan jag verkligen rekommendera om du önskar bunad till ditt barn men inte väljer att lägga mer än 2-3000 nok på den.   Och husk: b.e.k.v.ä.m.a. skor till barntåget!!! vi bommade på det 1:a året då J gick i tåget så då gick hon i super fina nyinköpta bunadsskor men ja, alltså det gör vi INTE om. Ska inte prata om de skavsår som hon hade… Aj, aj. Så – finskorna får åka på e.f.t.e.r. tåg + lek på skolan. 

13256380_10153543781440796_8815682400057129119_n1-640x640

Förra årets familjebild på skolgården till J´s norska skola där hon gick 1-3 klass.  Jag hade, som vanligt denna dag, på mig Kalix dräkten men det var knappt att jag kom i den så ja, den satt minst sagt tight… Ha, ha. (har inte vågat prova den i år ännu… ).

13239396_10153543772995796_4670987435812363348_n-640x640

En 17:e maj puss!  Det vackra smycken som J har i halsen är köpt hos en av smyckesbutikerna på CC-Vest. Dessa smycken brukar vara utsålda ganska länge före 17:e maj så jag var så glad då vi fick tag i detta för det kryddar hela “bunaden” och gör det där lilla xtra till helheten.  Också sløyfen i håret, den är också en detalj som kryddar! 

Nu ska jag försöka styra upp vår vecka här och kryssar fingrarna för att vi får uppleva en magisk 17:e maj även i år! Det är inte helt säkert att vi kommer att fira i Oslo i år men jag kryssar fingrarna… !   Hur ska du själv fira dagen? Och till er som liksom jag inte längre bor i Norge: firar ni där ni bor? på vilket sätt i så fall? dela gärna för jag är så nyfiken!

Önskar dig en solig & inspirerande måndag! 🙂

Kramar & Kärlek!

Miss.G.

Kategori: 17:e maj, Allmänt | 10 Comments

10 responses to “17:E MAJ INSPIRATION.”

 1. elin says:

  Vi kjører ofte på lignende pynt som deg med blomster, kaker, ballonger etc. I Norge er det for tiden en debatt om man skal tillate heliumballonger, det er tydeligvis mangel på helium som brukes i behandling på sykehus….
  Vi skal ha tradisjonell brunch hjemme med koldtbord og prosecco med venner. Gleder meg!

  • gizmolina says:

   Åh det låter som ett riktigt härligt 17:e maj firande! 🙂 och så gøy att du kör med likt pynt. Det är så fint med alla norska-flagg-band tycker jag! Sen så hörde jag det om heliumballonger men jag trodde att det hade att göra med att man ville få bort försäljarna från gatorna….? Hade inte fått med mig att orsaken var brist på helium på sjukhus…

   Önskar dig en strålande dag och en riktigt, riktigt festlig 17:e maj! Koooos dig!!! Klem! 🙂

 2. Karin says:

  Läser din blogg varje dag och kan ana mellan raderna att ni saknar Oslo och allt som finns där. Hur går tankarna, kommer ni flytta tillbaks igen? Vad säger Johanna, vill hon bo där igen? Tack för en härlig och inspirerande blogg, jag blir alltid glad när jag tittar in hos dig 🙂 Ha en fin vecka och hoppas att ni kommer iväg till Oslo. Kram från Karin

  • gizmolina says:

   Du anar helt rätt Karin. Jag saknar Oslo enormt. Varje dag! Men, jag har samtidigt landat i att det är här vi bor nu och jag gör mitt bästa för att trivas. 🙂 När vi flyttade upp så sa vi att det här är något som vi gör för 1-3 år av livet. Nu är vi halv-vägs och därför så hade jag och JIG ett litet “familjeråd” häromdagen och då bestämde vi att vi blir här 1 år till. Längre planering än så gör vi inte. Vi tar ett år i taget! och vi är öppna för flera olika alternativ sen… kanske Oslo?!, kanske ett annat land? vi får se ! Och det att vi har en plan om att röra på oss på sikt är det som gör det lättare för mig att leva livet här i Luleå nu. Jag ser det som en fantastisk möjlighet att få vara nära min familj i några år, att bo i ett fint hus och att leva med närhet till allt. Och ang. Johanna så är hon otroligt flexibel. Som TUR är! och hon älskar att bo här och trivs fantastiskt bra. men – hon älskar att bo i Oslo också och trivdes fantastiskt bra där också så för henne spelar det ingen roll. Hon kan bo både här och där eller , om hon får välja, faktiskt någon helt annanstans sen… kanske i Thailand?! så ja, vi tar som sagt 1 år i taget så ser vi vart livet för oss…

   Sen blir jag såååå glad över din underbar blogg feedback! Tusen 1000 miljoner TACK för fina ord Karin. Jag smiler från öra till öra här nu och ja, du gjorde verkligen min morgon! för när jag läser att min blogg gör dig glad, då blir jag SÅ glad!

   Önskar dig en magisk start på veckan fylld av solsken & lyckliga stunder! Kram! 🙂

 3. Johanna says:

  Hur kan Johanna vara ledig så mkt från skolan som hon ändå är? Jag antar att hon får uppgifter att läsa hemma, men ändå. Hon är ju borta en hel del.

  • Det stämmer att hon ibland är borta 1 – 2 dagar p.g.a. att vi lever vårt liv med 1/3 del av familjen i Oslo. Men vi har alltid med oss läxor och xtra skoljobb. Det är inte värre än en familj som tar ledigt 2 veckor i sträck och drar på chartertur. Johanna har haft ledigt mindre än det totalt på hela skolåret. Det verkar nog bara mer för att vi tar en dag här och där…

   Önskar dig en riktigt fin dag vidare Johanna! Kram! 🙂

 4. Madeleine says:

  Tänk så olika det kan vara. Bor själv i Stockholmsområdet och i vår skola är det totalförbud att ens få ledigt EN dag. Att någon tar två veckor ledigt tror jag inte för det har blivit otroligt mycket strängare regler de senaste åren. Önskar att man kunde få ta två eller tre dagar per termin i alla fall, men här verkar de resonera som så att det ska vara så “rättvist” som möjligt och då får ingen ledigt. Vilket resulterar i att föräldrar sjukanmäler sina barn i stället… helknasigt…

  Ser fram emot lite 17 mai uppdateringar, vilken härlig fest det verkar vara!!!

  Ha en fantastisk vecka!

  • gizmolina says:

   Ja, 17:e maj är verkligen helt unik fest! 🙂 Jag kan varmt rekommendera dig att resa till Norge en gång för att uppleva det! Sen är det precis som du skriver olikheter runt omkring ang. ledighet och i grund och botten så önskar så klart alla lärare att samtliga elever ska vara 100% närvarande för att utbildningen ska bli som bäst.

   Ha en fantastisk vecka du också Madeleine! Kram! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *