DET HÄR MED SERVICE…

 

Ofta när jag skriver på bloggen om tillfällen då jag på något sätt varit missnöjd med den kundservice jag fått så får jag kommentarer i stil med att “men det var väl inte så farligt?”, eller “vad onödigt att du tar upp den saken här – du borde tagit det direkt med den det berör” osv osv…   Så nu ska ni få höra varför jag väljer att ta upp saker som tex det som hände mig på SAS flighten från Stockholm i söndags inte bara med företaget direkt, utan även med er fina bloggvänner.  Det är för att jag önskar att m.å.n.g.a. fler ska se sitt värde som kund OCH våga säga ifrån då man inte får den service man förtjänar.  För saken är den att det är DU som är den viktigaste tillgången för den butik, det hotell, det flygbolag, den frisörsalongen, det SPA osv osv osv… som du väljer att besöka eller köpa tjänster ifrån. Det är fakta.

Och när man är någons allra viktigaste tillgång så har man rätt att kräva att bli trevligt bemött. Oavsett om du så bara tittar in i en butik för att inspireras eller om du är där för att shoppa hela höstgarderoben i en smäll.  Du ska nämligen a.l.l.t.i.d. , i alla lägen, bli sett på som en potentiell livslång kund från den som finns på plats för att serva dig.

Och när du inte får den känslan, att du är viktig för företaget som du är på väg att köpa en tjänst ifrån, eller kanske redan har köpt en tjänst ifrån (du kanske besöker en butik för att göra ett återköp…) så har du ALL rätt att påpeka detta. För om ingen någonsin säger något. Om alla bara gillar läget och låter dålig service passera…. Ja, hur sjutton ska då företagen kunna förbättra sin service undrar jag? för då går ju ledningen runt och tror att allt är frid och fröjd och att kunderna dansar ut ur hotellet / butiken / SPA:et och är super happy. För varför ska de tro annorlunda? Ja, om det inte slutar med att ingen besöker de så klart, för då får de ju stänga och personalen förlorar sina jobb…  Så – VÅGA säga ifrån! BÅDE då du är nöjd och missnöjd med den service du får runtomkring för det är ta mig sjutton din och min skyldighet.

Och ja, jag låter lite bestämd nu men det är för att det här är så oerhört viktigt i en tid då konkurrensen mellan företag är STENHÅRD och många står i sina butiker och klagar på att netthandeln tar alla kunder.

Men då ska man ju fråga sig: VARFÖR kommer kunder in till mig och provar plagg men sedan går hem och shoppar de på nätet? Jo, det ska jag tala om för dig: det är för att kunden inte känner någon som helt tillhörighet till din butik eller din personal och för att de därför inte kan se varför de skulle lägga sina pengar i din kassa?  Så – det VIKTIGASTE för alla som jobbar i serviceyrken idag är att SE kunden, att bjuda kunden på så härlig upplevelse där och då (i form av bra service, fräsch miljö och kunnig personal) och att få kunden att känna sig så värdefull att den vill komma tillbaka till dig för att få påfyll av den känslan. Så enkelt är det faktiskt.

Och jadå, många rabattkoder till webshop´s florerar online som en trigger för att du ska välja att shoppa där i stället. Men –  inte ens de kan konkurrera med fantastiskt härlig personlig service som får dig att känna dig unik & värdefull.  Och om de nu skulle göra det? om du känner att jag skiter i bra service – jag vill bara tjäna -20% på min vara / tjänst. Ja, då kan vi inte klaga på att butiker får stänga igen för då är det du som är med och bidrar till det.  Så  – testa istället att gå till din favoritbutik och be om samma rabatt för alla tjänar på att kunden är nöjd!

Själv har jag precis upplevt både helt outstanding service och helt katastrof dålig. Den dåliga är hos COM HEM som vi har vårt internet + TV från. Vi har nu varit utan både nett + TV i 10 (!!!)  dagar och det är inte speciellt festligt kan jag lova….  Men – jag droppar att skriva om den saken här idag, istället ska ni få höra vilken helt makalöst BRA service jag bjöds på i Bergen!

Då jag kom in till city med min extremt tunga Louis Vuitton väska så insåg jag snabbt att jag absolut inte kunde gå runt och shoppa med den så – jag gick in i första bästa butik och frågade personalen om de visste om någonstans där jag kan lämna in väskan? Tex en förvaringsbox?  Och direkt så säger den söta tjejen som jobbar där: “Du kan självklart lämna den här hos oss! Vi stänger kl.18 så bara du hämtar den före det! – ge mig den så ställer jag in den här i bakrummet.” Alltså på riktigt: jag blev SÅ glad och så enormt tacksam!  Det gjorde att jag kunde springa runt och göra alla mina ärenden (utan händerna fulla) innan jag gick tillbaka för att hämta min väska, ca 1,5 time senare, då jag skulle till hotellet. Och då  jag kom tillbaka till butiken som hade min väska i förvar, så köpte jag en påse brända mandlar bara som ett “tack” för hjälpen. Något personalen var v.ä.l.d.i.g.t. tydlig med att jag absolut INTE behövde göra.  Men hör nu på detta: Då säger samma söta tjej till mig: “Jag slutar jobbet om ca 20 min. så om du vill så kan jag hjälpa dig med väskan till hotellet då? jag ska ändå den vägen!”  Men tror man att det är sant att någon säger så?  Jag tackade vänligt men sa att jag  hade kort med tid (vi skulle ju på festen..) så – jag frågade om vägen till närmaste taxi stopp istället och sa att det går helt fint!  Och då händer följande:

Denna underbart service minded tjejen säger till sin kollega att hon strax kommer tillbaka. Så – tar hon min TOK tunga L.V. väska och bär den heeeela vägen bort till ett taxi-stopp som är typ 2 kvarter bort! U.t.o.m.h.u.s i regn!!!

Visst kan man tro att jag hittar på?! Och – OM nu detta hänt så kan man i alla fall tro att jag la en förmögenhet i deras kassa och att de därför bjöd mig på denna helt FANTASTISKA service som tack för att jag var en sån super kund. Men – jag shoppade i.n.g.e.n.t.i.n.g. hos dem! jag tittade bara in och frågade efter en förvaringsbox!

Detta mina vänner var nog den finaste kundservice jag någonsin har upplevt!  Jag är såååå imponerad att jag inte har ord. Alltså på riktigt. Den tjejen där hon har verkligen fattat vad det handlar om! Vilken STJÄRNA!!! om jag drivit företag i Bergen så hade jag anställt henne på studs!

Vad är DIN bästa kundservice upplevelse? Vilket företag tycker du är bäst på service? Berätta!

Njut dagen vidare! 🙂

 

Kategori: Allmänt | 15 Comments

15 responses to “DET HÄR MED SERVICE…”

 1. Carolina says:

  Håller helt med dig! Vi har en butik på vår gata som säljer inredning och byggprodukter till sekelskifte etc. hade så gärna handlat massa där samt vara stamkund, men det går inte! De som arbetar i butiken och även är ägare tror jag är så otrevliga. Hälsar knappt när man kommer in och ska man köpa något kan man få stå vid kassan i flera minuter, trots att det inte är någon där! Helt galet..

  • Så förfärligt trist att den där butiken inte ser möjligheten i att ta hand om sina kunder. De är ett prakt exempel på hur man inte får kunden att känna sig sedd och omhändertagen och vad får det för konsekvenser? Jo – att du handlar någon annanstans! Såååå himla tokigt!!!

   Mitt tips: skriv ett brev adresserat till ägaren av butiken och berätta helt kort hur du upplever deras service! för det vore så otroligt intressant att höra hur de besvarar det ?!

   Önskar dig en riktigt fin dag vidare Carolina! Kram! 🙂

 2. Sofia says:

  Äntligen. Du kan inte beskriva det bättre

  En gång för 6 år sen så lackade jag ordentligt. Jag var jätte trött och hungrig efter en hel dag i backen. Vi var i Åre och skulle handla på ica. Alla är väl typ säsongsanställda men ändå vi kommer fram till kassa. Tjejen i kassa säger inte hej, inte summan, inte erbjuder mig kvittot osv. Utan hon pratat med sin vän som står och hänger mittemot kassan. Jag blev så arg

  Tillsist så säger jag. Vet du vem som betalar din lön? Högt och argt. Tjejen blir jätte nervös och jag säger, det är jag och rester av kunderna här i kön. Så till nästa kund vill jag att du göra.. bla bla så körde jag hela snacket för henne. Och tillsist så vänder jag mig om till vännen och du ska springa härifrån på en gång så din vän kanske får behålla jobbet.

  Min syster stod och asgarva och kunder bakom mig blev vred lite nervöst på sig..

 3. Viktoria-pinkpastry says:

  Håller med dig helt och hållet..finns alldeles för många inom service som inte förstår kundens värde. Jag klagar med och det tycker jag man ska. Men jag måste säga du om någon hyllar ju även när det är bra service så det är ju verkligen inte så att du bara lyfter det negativa tvärt om tror inte det är många som skulle ta med en present till en servetris i ett annat land som tack för god service . Så jag tycker det är så fantastiskt fint av dig att du även uppmuntrar dem som gör ett bra jobb. Även det tror jag många skulle behöva ta efter ditt exempel

 4. I Thailand får man ofta toppenservice.
  Då tänker jag bl.a på en våra “taxi-chaufförer” som tog så bra hand om oss när maken behövde till sjukhus. Stor omtanke.
  Tjejerna på Lindex i Centrum och vid Coop är toppen.
  Får man dålig service vill man inte återkomma alls.
  Kram Titti

 5. Yvonne says:

  HEJA HEJA Anna-Stina så fantastiskt bra skrivet, håller med till 110 % kraaam Yvonne

 6. ISLANDSMAMMA says:

  Håller med och detta gäller på så många aspekt av livet t.ex sportsligt beteende vi fick uppleva såna fula saker mot vår son från andra vuxna (totalt ofattbart). Så ja man ska ALDRIG vara tyst eller våga inte säga ifrån, annars hur ska nånting bli bättre och vad ska vi lära våra barn. 🙂

 7. Anna says:

  Håller med dig helt och fullt! jobbar själv med service inom hotellbranschen och inget får mig på så dåligt humör som dålig service i butiker och restauranger. Och inget gör mig heller lika lycklig som motsatsen!! jag tycker som du att man ska vara givmild med beröm och trevligt bemötande tillbaka då det gläder den som servar mycket!

 8. Deseree says:

  Bra skrivet och så sant! Jag tycker att stadium i överlag verkar ha en bra service det är aldrig några problem vad man än vill ha hjälp med! Och då har jag handlat i olika butiker men alltid samma service

 9. Rose says:

  Visst är service allt !
  God service är där man ser kunden och bjuder på det lilla extra.

  Ett ställe som borde lära sig att se kunderna är Nk skönhetsavdelning där ser de inte kunderna. Där har det hänt att jag vet vad jag skall ha men expediterna är så ointresserade att jag har sagt till dem att jag tänkt handla här men de verkar inte vilja sälja och gott någon annanstans

  Och i går blev jag kallad gnäll kärring men det är en annan historia.

 10. Kerstin says:

  Såg du på Uppdrag Granskning igår? Om inte, gör det.
  Tror det är många som kommer ta ur sitt löshår nu.

 11. Therese says:

  En riktig diss till kvinnan på dinsko som suckade åt mig när jag reklamerade ett par ballerina (hade haft dom i 1 mån) som tappat en gulddetalj på ett rosettsnöre. Hon sa till en kollega när jag stod där att det var ”slöseri på resurser” sen är tydligen deras policy att jag får en ny sko och dom KLIPPTE SÖNDER min gamla… det finns så många andra lösningar på det men det är inte mitt ansvar som kund vad dom har för rutiner kring reklamationer. Jag frågade dessutom innan om dom kanske kunde få tag på denna detalj så jag kan sätta dit den själv då jag verkligen retade mig på att den saknades… jag kände mig så enormt förminskad att jag blev helt paff! Brukar vanligtvis säga till om servicen men blev som sagt så himla chockad!

  Hiss till en tjej i restaurangen på Ikea som uppmärksammade min 4-årings enhörningshorn och sa att ”det är inte varje dag man träffar enhörningar! Kan man önska saker av dig? Vad äter enhörningar för nåt?” Detta gjorde att min dotter som vanligtvis är väldigt blyg svarade högt och tydligt själv vad hon ville ha. Tänk om fler förstod det lilla som krävs för service. Inte bara barn växer av att bli sedda… (ångrar så att jag glömde tacka henne mitt i resten av vår beställning)

 12. Anna-Lena says:

  Åh, mitt i Prick!!
  Att inte fler ser värdet av god kundservice, är för mig en gåta. Har själv jobbat inom servicebranchen (I butik, i kundtjänst mm) och VET hur viktigt det är att bemöta ALLA kunder på ett bra sätt.

  Guldstjärna till dig för ditt sätt att beskriva det 🙂

 13. Joss says:

  Exakt så! Håller med helt!

 14. Annika K says:

  Bra service är allt.

  Tjuriga servitriser eller nonchig butikspersonal får mig att inte gå tillbaka till den restaurangen eller butiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *