Diagnos: Utbränd.


Av alla dessa böcker som jag läste då jag var hemma utbränd så är den bästa. "Overcoming job burnout" !

När jag fortsätter min "the story of my life" så ska jag berätta om det år (2001) då jag var hemma sjukskriven med diagnosen "utbränd" men det får bli en annan dag för just nu hinner jag inte… (dumma klocka som går så FORT ! 😉

Men – jag lovade ju att berätta vilka böcker jag läste det året och här ser ni dom ! Böckerna "Diagnos Duktig" och "Så ung och så duktig" gav mig inte så mycket… och boken "Fröken makalös & karriären" är ju mest bara en kul serietidningsbok men boken "Overcoming Job burnout" var FANTASTISK !!

Jag fick boken av en kille som jobbade på en konsutfirma som jag hade mycket kontakt med i jobbet (jag jobbade med CRM, de satt på en databaslösning som vi skulle implementera i vår organisation) och den boken var det bästa jag kunde få ! När jag började läsa den var det en sån otrolig känsla att någon annan redan hade upplevt EXAKT det jag gick igenom och dessutom hade hunnit skriva en bok om det ! för det var verkligen som att jag själv skrivit boken och jag fick den ena AHA! upplevelsen efter den andra!

Boken hjälpt mig verkligen enormt på vägen tillbaka och om du är hemma utbränd så måste du LOVA mig att du köper boken a.s.a.p. ! för jag garanterar dig att den är läsvärd.

Jag ska som sagt skriva mer om detta med utbrändhet en annan dag men jag vill bara säga en sak redan nu och det är att om du har någon i din närhet (familj, kollega, vän etc ) som befinner sig i den situationen så förväntar sig inte den personen att du ska förstå hur han /hon har det , han / hon förväntar sig bara att du respekterar situationen och att du finns där den dagen då han / hon har fått tillbaka sin energi och orkar höra av sig igen.

För detta med att man ska försöka förstå hur det är att vara utbränd är svårt då man inte själv varit där.  Själv kunde jag absolut inte förstå hur någon kunde bli utbränd innan jag själv blev det. Jag tänkte att det var svaga människor som trillade dit och jag tänkte att många säkert bara utnyttjar systemet och kallar sig utbränd för att få ligga hemma i soffan och titta på dvd istället för att jobba. Men OJ ! så fel jag hade. ! Idag önskar jag inte ens att de som skriver otrevliga kommentarer på min blogg ska få diagnosen utbränd för det är verkligen ingen önskad situation för någon.

Så var rädda om er kära läsare och njut livet så mycket ni kan och våga säga "nej" ibland då ni känner att allt rullar på för fort och ni inte riktigt hinner med.  🙂

Carpe Diem!

Kram! ♥

Kategori: Allmänt | 12 Comments

12 responses to “Diagnos: Utbränd.”

 1. Nettisens says:

  Hallå!

  Jag har aldrig varit utbränd och mina tankar har nog varit lite som du beskrev, men nog är det så att man inte vet förrän man själv har varit där.

  Tack för fina och kloka ord som jag ska ta till mig och blir jag ens bara lite vidbränd så ska jag köpa boken och läsa… 😉

  Kram från Nettisens

 2. Monica says:

  Heisan. Utbrendt er virelig vondt og slitsomt. Jeg har vært der…etter mange år med mye jobb og ansvar (ihvertfall for meg). Tok laaang tid før jeg skjønte det…min mann og venninner skjønte det nok før meg. Liker at du tar opp slike "temaer" på bloggen din. Jeg har vel skrevet det før her tror jeg, men du er for meg en god inspirasjonskilde og gir så mye god energi. Selv om jeg nå er "frisk", vil jeg kjøpe boken…takk for tips;) Gøy at dere drar til Thailand igjen…håper bloggingen fortsetter derfra;) Ha en fin dag. Klem

 3. Hej

  Med tanke på titelt på boken du rekommenderar undrar jag m hela boken är på Engelska? Visst klarar det men vore såååå mycket skönare att läsa på svenska.

  Jag är väldigt glad att du skriver om detta på din blogg. Började läsa här för några månader sedan och hade ingen aning om att du varit/är utbränd! Har ju redan nämnt för dig att jag nosar på denna vägg och ett av mina problem är att jag lätt jämför mig med andra! Hur kan andra ha så fina hem? Hur kan andra hinna träna/fika/shoppa mm?

  Bla jämförde jag mig lite med dig. När du visade Johannas rum fick jag nästan panik 🙂 Det var så fint och så genomtänkt. Vad jag ofta glömmer är att jag har två små barn, driver företag med 6 anställda och har ett stort hus som vi nyligen byggt om. Jag kanske inte ska jämföra mig med min ena väninna tex som bor i en 2:a och jobbar deltid! Självklart hinner jag mindre än henne! Just idag är allt så påtagligt. Är hemma med sjuka barn och när jag inte har en enorm lista med "To do" är jag helt sänkt! Känner mig som en duracellkanin utan batteri idag.

  Tack för att du skriver om detta. På något vis tog du ner dig själv, om du fattar vad jag menar!

  Kram Åsa

 4. Anonymous says:

  jag hatar att läsa =P hehe

 5. KarolinaN says:

  Tack för ett fint inlägg om något som drabbar otäckt många! Men nästan bara oss med höga krav ("duktig flicka syndom")på oss själva och stort kontrollbehov. Sen behöver det inte drabba människor i sitt arbete heller utan fler och fler drabbas i hemmet så att säga. Jag drabbades när jag var mammaledig med vårt andra barn. Och som mamma har man en massa MÅSTEN tycker man själv iallafall. Jag skulle ha gått tillbaka till arbetet tidigare jag tror att det kan ha gjort det hela bättre.

  Nu arbetar jag heltid men jag har ju min "skada" och den får jag arbeta med varje dag. Det som hjälper mig otroligt mycket är positiva och "avslappnande" tankar och mindfulness. Jag tycker också som du AS att man får ju lov att vända på det ibland och se det positiva som har kommit ur det man varit med om. Man värdesätter dagarna och livet på ett annat sätt och man blir expert på att se det det positiva i tillvaron. Och jag är noga med att göra saker jag tycker om men jag känner mina begränsningar. Kram och ha en bra dag!

 6. rebecka says:

  Hej

  Läst din blogg i ca ett halvår nu men inte riktigt vågat lämna ett avtryck. Men nu så har jag själv börjat blogga så smått och insett hur mycket en kommentar kan betyda. Så idag skulle jag vilja tacka för en väldans bra blogg som ger mig mycket energi och inspiration. Jag är 24år men har redan känt av stressens baksida. Jag har nu några år senare lärt mig att prioritera och känna efter mer vad som är viktigt för mig, inte alla andra. Men det är något man får jobba med varje dag, vill inte trilla dit igen.

  Ha en fortsatt härlig dag, skall i fortsättningen bli bättre på att kommentera.

  Rebecka

 7. FEBB says:

  fint inlägg. vila lite ibland!

 8. Louise says:

  Fint inlägg.

  vad tycker du om att Katrin ska få leda Idol-eftersnack "igen", rätt eller fel ?

 9. Mary says:

  Jag har haft nära ikring mig som har haft just diagnosen "utbränd". När man hamnar där kan man om man har tur få stor lärdom av situationen och livet. Den personen som står mig väldigt nära kom ut på andra sidan som en mycket starkare människa trots att hon innan trodde att hon var starkast och klarade allt. Tack Anna-Stina för toppentips på böcker, de ska jag lägga till tipssamlingen!

  Nej, nu ska jag ta vara och njuta av den här dagen, för det är ju min födelsedag, hihi ;-D

  KRAM

 10. Anonymous says:

  härligt att du är så öppen!

  ps: du skulle nog passa jätte bra i brunt hår, har du haft de någongång?=)

 11. Rubinen says:

  Smygande har detta kommit över mig. Jag är fullständig slutkörd idag, detta rasade ihop för mig denna veckan då jag förstod att jag klarar inte stå emot längre. u är jag livrädd f¨r allt som skall ordnas upp i av papper osv och om läkaren inte lyssnar på mig. F¨r får jag inte hjälp så faller jag fullständigt! Känner ingen glädje eller lust. Jag blir så rädd!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *