MIDSOMMARFEST…!

Allmänt

Happy lille lördag mina kära bloggvänner!

Äntligen fick vi vakna till en riktigt solig dag efter allt för mycket regn, sååå härligt!  Och nu checkar J av en av de sista skoldagarna innan sommarlovet gör sin entré. Ja, här i Norge så går hon i skolan helt fram t.o.m. fredag, på självaste midsommarafton! Så galet! Speciellt eftersom jag vet att alla ni hemma i Sverige redan fått lov. Och jag missade helt att tipsa om presenter till skolavslutningen p.g.a. att Johanna inte haft sin avslutning ännu men jag hoppas att ni som sökte efter tips till lärare etc gick in i mitt bloggarkiv och hittade det ni sökte där.

Och samtidigt som vi räknar ner till sommarlov så räknar vi ner till midsommarafton, tänk att det bara är 2 dagar kvar! till den dag som borde vara Sveriges Nationaldag för det finns väl inte något annat som är så svenskt som just midsommarafton? Nu blir dagen så klart inte helt densamma eftersom vi kommer att fira i Norge men – alla högtider blir vad vi själva gör dom till så vi har bjudit hem vänner och jag är i full gång med att planera dukning, mat etc.  Sen så hade J en festlig midsommarfest för ett par veckor sedan så det känns lite som att vi redan har firat… därför blir det en bonus att få fira en gång till!  Men alltså det gick undan i svängarna då vi fixade festen så tyvärr fick jag inte tid att fota så mycket som jag brukar men du hittar bilder från den midsommarfest som J hade förra året i mitt bloggarkiv (ska checka länk och uppdatera med den här!) och här kommer några bilder från i år.  Enligt tradition så gjorde de egna kransar och hör nu på det sjukaste av allt: den kran som J gjorde är fortfarande lika fräsch ! Så detta är mitt tips till dig som ska göra en krans:

Om du gör din krans dagen före festen eller önskar att spara den efter festen så tar du en blomspruta och sprayar kransen med kallt vatten, mycket vatten, sedan placerar du den i en plastpåse (vanlig soppåse), knyter igen påsen och lägger kransen i kylskåpet.  Johanna gjorde sin krans den 7 juni och den är precis lika fin idag! Helt otroligt!

 

Jag kom tillbaka till Oslo efter 2 veckor i Sverige några dagar före festen så jag hade shoppat alla detaljer uppe i Luleå vilket passade het perfekt för det är inte så lätt att hitta svenska detaljer som dessa här i Norge.   Och krispiga fräscha blommor i all ära men jag vågade inte riskera att inte få tag i den finaste midsommarblomman vi har: prästkrage i blomsterbutiken så jag köpte fake (på Skapa Glädje i Luleå) som jag sedan mixade med fräscha äkta pioner.  Asietter + servetter med svensk flagga hittade jag hos butiken: Lyckas med mat (webbshop som har butik i Luleå).

Men alltså hur bra matchar inte den här vinboxen med en dalahäst på midsommar? Nu är jag egentligen emot att ställa fram en vinbox då man har gäster men den här tycker jag faktiskt är helt OK att ha på ett “drick bordet” för den blir som en fin detalj. Och missa föresten inte att bjuda på “dagens” på midsommar: vin + Sprite (läsk/brus) + isbitar. Sååå fräscht och gott!

 

Förra årets midsommarfest testade jag detta ballong kit för första gången och det blev så fint att jag körde på samma i år. Det är ballonger som man blåser upp själv med vanlig luft (jag blåser alltid upp själv, med munnen, men ballongpump är också en idé), fäster medföljande band på och sedan fäster man de med små runda dubbelhäftande stickers som följer med i paketet.  Det blir såå dekorativt och fint och de sitter kvar i taket hur länge som helst. (jag köpte de hos Skapa Glädje men de finns online hos tex Partykungen och i Norge finns de hos bl.a. Party Land).

 

Det är en mix av vita + clear ballonger i paketet och mitt tips är att du beräknar lite tid till detta prosjekt. Ballongerna fäster så bra i taket att de kan fästas flera dagar före festen. 

 

Och ni känner ju mig, jag maxar alltid med ballonger till fest! Så självklart slängde jag ihop ett par ballongbågar också då jag ändå var igång (ja, jag blåser upp alla själv med munnen, ha, ha) och vita ballonger är alltid lika fräscht till midsommarfesten tycker jag.  (annars blir det lätt för mycket av det blå/gula).

 

Min lilla söta assistent följde varje del av processen här hemma… och ja, här hade jag hunnit byta ut våra mattor i vardagsrummet.  Yes, varje fest så rullar jag ihop våra fluffiga vita långhåriga mattor och rullar istället ut ett par Stoense mattor från IKEA som det inte är helt mega kris om någon råkar spilla på…  

Att knyta sverigeband runt vita linneservetter höjer feststämningen till midsommar. Jag köpte mina band (i olika bredder) hos ICA Maxi och Ö&B.

 

Ett fixar kaos deluxe. Ha, ha. Ja, jag går alltid ALL in med om-möblering + dekorering för är det fest så är det!  Och alltså den där midsommarstången, den är det bästa midsommarköp jag har gjort. Hittade den hos Ö&B för något år sedan och såg att de har den i butik även i år (i alla fall i Luleå).  Den är SÅ dekorativ! så är ett tips! 

Och den här dagen var dessutom min kära bästa bror på besök i Oslo och han var här och hjälpte mig att montera upp nya gardiner samtidigt som jag dekorerade upp. Jag är så otroligt glad över att vi äntligen har gardiner, det var sååå efterlängtat.

 

Jag älskar liftgardiner och gick för mina favoriter : EBBA, från Himla , som vi även har i Luleå. Beställde de online i Sverige från Ellos eftersom de alltid har så bra % rabatter. 

 

Tänk på att köpa hem blommor som är vackrast utslagna några dagar före festen!  jag ska själv ut och shoppa nya fräscha pioner idag så att det är som allra finast på fredag. Ser du föresten min fluffiga assistent där under blommorna? ha, ha.

 

I köket riggade vi upp inför att alla gäster skulle få göra en egen midsommarkrans och som dekor så fäste vi Glad Midsommar ballonger på väggen bakom kökssoffan.  Ballongerna är bokstavsballonger som säljs separat per bokstav så jag har själv köpt bokstäver som tillsammans blir: Glad Midsommar.  (bokstavs ballonger som dessa säljs hos tex Party Land här i Oslo, Party Kungen online och  Skapa Glädje i Luleå…).

Jag köpte de fina zink hinkarna som blommorna är placerade i förra året hos Jula men ! de läckte vatten! så – i år var jag tvungen att köra safe och placera de i de zinkbaljor som jag köpt hos Søstrene Grene (förra året, men jag har sett de där även i år) men som jag egentligen brukar använda till isbitar + dryck.

 

När du köper blommor till midsommarkrans: tänk på att gå för blommor med så många blommor som möjligt på varje gren / kvist så att du får så mycket blommor som möjligt för pengarna. Sen så är brudslöja den mest perfekta att maxa med för den håller länge, gör väldigt mycket ut av sig, är väldigt “midsommar” och vissnar inte under kvällen på samma sätt som tex vissa gröna kvistar gör. 

 

Jag ska fota J´s krans som ligger i kylskåpet så att ni får se hur fin den fortfarande är!

Uppdaterar med den bilden här senare!

 

När vi har många gäster så räcker inte våra egna stolar till så då hyr vi stolar från Den Flyende Tallerken. De håller till i närheten av där vi bor så i vanliga fall så kör jag själv och hämtar / returnerar stolarna men den här gången så fick de leverera till oss och det fungerade verkligen hur bra som helst.  Att ha lik stolar runt bordet skapar en snygg helhet så jag kan varmt rekommendera dig att hyra stolar om du ska bjuda in till fest! 

Här ser du också mina “party mattor”, mattor som vi hade i vardagsrummet för några år sedan och som efter det, då vi köpte nya, har varit perfekta att ta fram till fest.

 

Jag knöt även Sverigeband runt glasen + att vi använde glasen som bordsplacering och skrev allas namn på foten av glasen med en penna från Granit (som enkelt går bort i disken).  Att skriva namnet på foten av glaset är även väldigt “smitt vänligt” eftersom man väldigt lätt blandar ihop sina glas annars…   Och här ser du hur jag mixat de fake prästkragarna med fräscha äkta pioner. 

Bästa snackset till fest om du frågar mig? Popcorn! Vi placerade popcorn till varje gäst i vita papperspåsar även i år eftersom vi inte hittat några popcornbägare som vi tycker matchar en midsommardukning.  Jag köpte ett kit med 24 påsar från Panduro Hobby (hos Skapa Glädje) också klippte vi ner påsarna till ca halva höjden.

 

Jag missade tyvärr att fota det J bjöd på under kvällen men det var inte middag, bara “snacks /tilltugg”, och helst av allt så hade vi så klart bjudit på det svenskaste svenska: smörgåstårta, men – det finns inte att köpa i Norge och jag är inget proffs i köket så istället  så  startade vi kvällen med krustader med Kalixlöjrom eftersom det är väldigt svenskt och löjrommen dessutom kommer från Kalix där min mamma är uppvuxen. Sedan körde vi på grönsaker + dipp, godis-sticks (ett tips! att fästa godis på grillpinnar, sååå uppskattat!) och mjukost + salta kex.  Simple as that!

 

Hoppas att mitt inlägg inspirerar dig som står mitt i att planera midsommarafton! Och tuuuusen 1000 miljoner TACK för värmande, fantastisk, härligt peppande feedback på att jag bloggar igen. Mitt hjärta svämmar över och jag sitter här både rörd och super glad! Love you!!!

Nu fångar vi dagen och fyller den med positiv energi!

P.S jag blir super super HAPPY om du klickar på hjärtat  (eller lämnar en kommentar) innan du surfar vidare. Tyvärr fungerar fortfarande inte tekniken kring hjärtat felfritt, räkneverket nollställs då och då så klicka så att vi kan försöka få ordning på saken… 

Kramar & Kärlek!

Miss.G.

85
Kategori: Allmänt | 2 Comments

2 responses to “MIDSOMMARFEST…!”

  1. Caroline says:

    Vilken glädje att bli inbjuden till en fest hos er! När man kommer hem till någon som satsar på detaljer och har en genomgående färg eller tema blir man lycklig ❤️.
    Självklart blir det kransar och riktigt svensk midsommar på torpet!
    Stor kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *