NORSK SKOL-LUNCH.

10419037_10152431382075796_4870603049325589658_n

På skolan idag runt kl.12. 

Trots att det här är 3:e skolåret för hjärtat så vänjer jag mig i.n.t.e. vid detta med matpakker… Alltså att barnen ska behöva bära med sig sin lunch i ryggsäcken till skolan strax efter kl. 08 på morgongen också ligger den där, i sekken, fram till spising kl. 11.20 och då kära vänner sitter barnen i klassrummet, vid sin bänk, och äter det de har med sig samtidigt som de oftast får titta på barnTV på storskärm… ?!?  Som svensk så kommer jag aldrig tycka att det är OK för jag kommer a.l.l.t.i.d. att tycka att barnen ska få gå till skolmatsal och bli bjuden på mat där. Så som jag fick då jag var barn.  Så – för att komma så nära det jag kan så går jag ofta upp med varm lunch till Johanna och idag gick jag dit i storefri (det har jag nästan aldrig gjort tidigare, kanske en gång i 1:a klass…i vanliga fall så får hon maten innan de äter i klassrummet)  och tog med mig hjärtat in i korridoren så att hon fick äta så där satt hon, med spaghetti och köttbullar och ett glas med äpplejuice och jag insåg att det är precis så här hon sitter varje dag, fast inte i korridoren så klart utan i klassrummet, och jag kan inte annat än att få lite ont i hjärtat.

Får kanske ta och bjuda in min granne, Erna, över ett glas vin en kväll och diskutera saken!?  😉

Kategori: Allmänt | 22 Comments

22 responses to “NORSK SKOL-LUNCH.”

 1. Solveig says:

  Det tycker jag du skall göra, bjuda in Erna. Tycker det är konstigt att Norge som är ett rikt land inte kan erbjuda skolbarnen gratis lunch. Att sitta vid skolbänken verkar ju helt “Coco”. Barnen behöver oxå komma ifrån sin arbetsplats. Jag har reagerat många gånger när du och andra skriver om era matpaket. Nu har jag fått det sagt. Kram och trevlig helg!!!

 2. Titti says:

  Ja nog behöver barn i den åldern riktig mat så de orkar hela dagen.
  Inte bara smörgåsar.
  Kram Titti

 3. Evelina says:

  Men uscha hur ni har det….vi har släktingar som flyttat tillbaka från Norge till Sverige, barnen var överlyckliga efter sina första skoldagar för dom fick ju gå på restaurang varje dag sa dom till sina föräldrar =) Restaurang= skolmatsalen =)

 4. Tezzan says:

  Har reagerat varje gång du skriver om det här och jag tycker det är fruktansvärt bara det att dom inte kan ha “matlåda” att värma. Nu när du dessutom skriver att dom sitter vid skolbänken och tittar på tv?! Jag hade blivit vansinnig! Dom borde få äta som oss vuxna vid ett bord med trevligt sällskap och prata. Förstår att du får ont i hjärtat för det får jag av den här bilden och detta är Johannas vardag 🙁 men för att se det positivt så vet hon inget annat och trivs i skolan i övrigt som jag förstått det 🙂

 5. Titti says:

  Helt galet tycker jag. Om en byter skola då? Till någon friskola eller privat, är det lika överallt eller bättre där?

 6. C says:

  Det är ju helt galet! Hur motiverar politikerna det beslutet? Skulle de vilja sitta vid sitt skrivbord varje dag och äta en kall lunch? Nej, det här får vi minsann ändra på!

 7. bente says:

  Men herregud, slapp nå av. Har selv spist både i matsal og i klasserom. Begge mine barn spiser i klasserommet (matboks med brødskiver og litt ekstra)Det går helt fint. De koser seg og er absolutt ikke underærnærte. Grovbrødskiver med sunt pålegg og melk til er bra drivstoff. Og å “komme fra arbeidplassen”?? Hallo! De har friminutt, og må ikke sitte på plassen etter at maten er fortært. Da er det rett ut å leke. Man må da ikke tro at det kun er “svenskemetoden” som fungerer!

  • Bara av nyfikenhet – äter även alla vuxna den här typen av lunch i Norge? Eller går de som jobbar ut på restaurang och äter lunch eller har med en lunch som ätes i en matsal….eller äter alla vuxna smörgås framför sin dator?

   • Birgitte says:

    Hei. Det er helt normalt også for voksne å ta med matpakke i Norge. De fleste spiser knekkebrød eller brød til lunsj. Vi har en kultur for det i Norge, det er ikke bare barna våre som spiser kald lunsj. Det er kultur for det i Norge, så vi tenker nok ikke så mye over det 🙂

  • Marie says:

   Jeg er helt enig med Anna-Stina! Jeg er oppvokst med norsk “matpause” og brødskiver, men etter å ha blitt eldre og spist noe annet enn brødskiver er jeg ikke overbevisst at vår norske modell er den beste! For mange kan nok brødskiver fungere godt, men det er ikke for ingenting at Norge kalles “Brødskive nasjonen”. Vi er oppvokst med niste, men mine barn får ikke “niste” i vanlig forstand.

   Jeg tror alle har godt av å få i seg litt annet enn brødskiver i løpet av en skoledag og få en varm lunch. Mange barn spiser brødskiver til frokost og kveldsmat, og har kun et varmt måltid i løpet av dagen. Selve ordet lunch defineres som et større måltid midt på dagen jf. Store norske leksikon. I min øyne er ikke et par brødskiver en lunch. Barn som skal vokse og bli store trenger å få et sunt (varmt eller kaldt) måltid som ikke er brødskiver, så de kan holde ut en lang skoledag.

 8. Julia says:

  Pleier å bli inspirert og glad av denne bloggen, men i dag ble jeg litt provosert.. Hvorfor kan vi ikke bare akseptere at lunch praktiseres ulikt i Sverige og Norge?
  Jeg har vokst opp med matpakker og spiser fortsatt kald lunch hver dag. Det går jo bare på hva man er vant til?
  Er du litt kreativ er det masse forskjellig man kan sende med barna i matboksen, som er vel så sunt.
  De fleste ser ikke på tv mens de spiser, de blir lest for, og får melk og frukt servert.
  Jeg synes vi bør sette ting litt i perspektiv hvis vi virkelig synes veldig synd på barna som får matpakke. Det har vært diskutert politisk å begynne med varmmat-servering i skolene, men foreløpig satses det på kunnskap framfor korv.

 9. Linn says:

  Så bra at du tar opp dette…tror vi som er norske og er vokst opp med matpakke kanskje ikke tenker over dette…det har liksom alltid vært sånn…men når man hører hvordan det er i Sverige så skulle jeg ønsket at ungene hadde hatt det sånn her i Norge også…mye bedre med varm lunsj enn tørre brødskiver…og jeg har også reagert på at matpausen er nokså kort (15-20 min) og at de noen ganger sitter og ser på tv…det er nok grunnen til at min jente ofte ikke får tid nok/glemmer og spise fordi hun er opptatt av det hun ser på tv…og det er jo ikke bra…de får jo ikke nok energi til å følge med på skolen da…så synes du godt kan ta en prat med naboen din

 10. Linn says:

  Så bra at du tar opp dette…tror vi som er norske og er vokst opp med matpakke kanskje ikke tenker over dette…det har liksom alltid vært sånn…men når man hører hvordan det er i Sverige så skulle jeg ønsket at ungene hadde hatt det sånn her i Norge også…mye bedre med varm lunsj enn tørre brødskiver…og jeg har også reagert på at matpausen er nokså kort (15-20 min) og at de noen ganger sitter og ser på tv…det er nok grunnen til at min jente ofte ikke får tid nok/glemmer og spise fordi hun er opptatt av det hun ser på tv…og det er jo ikke bra…de får jo ikke nok energi til å følge med på skolen da…så synes du godt kan ta en prat med naboen din

 11. Sonja says:

  Ja svensk och som för mig finsk lunch på skolan är absolut något jag hade önskat för mina barn så länge vi bodde i Norge. Kan inte förstå att små barn som växer skall leva på brödskivor. I Finland var det inte heller korv till lunch alla dagar utan fisk/kött, potatis/ris/pasta, alltid råkost och sallad samt mjölk. Ett vegetariskt allternativ fanns också. Så jag säger absolut JA till varm skol och barnehage lunch. I Finland får också barnehage barnen havregröt till frukost då de kommer till barnehagen. På eftermiddagarna frukt.

 12. Linda says:

  Hej!

  Jag håller med dig Anna-Stina!

  Det jag kommer till att tänka på är vilka klasskillnader det här måste skapa?

  Jag menar, i matsalen här i Sverige så får alla barn tillgång till samma mat oavsett hur det ser ut hemma.
  Och för en del barn är maten i skolmatsalen det enda de kanske får för dagen i de fall familjen är fattig.

  Och hur är det då i Norge? De barn som har det gott ställt och bra ekonomi kommer dit med fina matlådor och näringsrik mat?
  Medan barnen med fattiga och kanske ensamstående föräldrar får äta en macka?

  Vad ger detta för signaler till barnen?

  Det påminner om när min mormor berättade att då barnen på hennes tid hade med sig mackor till skolan så var det de rika som hade godast pålägg…hade man tur fick man smaka ibland, sa hon…

 13. Lotta - mamma till Alicia, Oliver och ängeln Philip says:

  Mina barn går på en lite mindre skola (130 elever förskoleklass-5) och där äter man i mixade grupper men sitter i klassrummen för det finns ingen matsal. Maten lagas på förskolan intill och körs över på matvagnar. När första halvan av skolan äter har resten aktivitet ute och sedan byter de. Barnen är indelade i grupper om ca 10-12 barn från alla klasser som kallas för familjegrupper. På så sätt får man en väldigt fin gemenskap mellan alla barn och det existerar ingen mobbning och alla barn känner alla.
  Men, man saknar en matsal, såklart, och det ultimata är att det finns en. Som rektorn säger, att få lämna klassrummet och låta arbetena ligga kvar, gå och äta för att sedan återvända och börja jobba igen.
  Och risken med mat kvar har vi nyligen fått uppleva då man fick stänga skolan för att utrota möss som tagit sig in och byggt bon.

  Men jag håller med dig Anna-Stina, barn behöver bra mat för att orka prestera i skolan, hålla sig vakna och alerta. Det kan bli klasskillnader när man ska ta med sin egen mat, alla kan inte få likt då, och sådant är ju aldrig bra.

  Nä, du får nog ta med grannen till skolan och fråga hur de tänkte där? Det måste ju kunna gå att ändras på? Jag hade hellre betalat extra per termin för att de ska få “riktig” mat.

 14. Mari says:

  Jeg forstår ikke hvorfor dere svensker synes så synd på oss nordmenn som ikke får varm kantinemat ( og sunnheten og innholdet av nøringstoffer i den svenske skolematen, det er en diskusjon i seg selv. Alt for mye halvfabrikata..) uansett jeg hsr bare gode minner fra storefri og matpausen! Foreldrene mine hsr alltid vært opptatt av å leve sunt og det var alltid spennende å se på hva nistepakken bød på. Det var alltid frukt, gulrotstaver, grove rundstykker eller omelett. Ofte kyllingfilet. Det kunne også være musli og en skje også tilsatte jeg bare den iskalde skolemelken. Som foreldre i den norske skolen har vi kontroll over hva barna spiser når vi sender med matpakke. Ja, det er litt jobb men heller det enn næringsløs potetstappe og kjøttboller av farse. Det er nå min mening 🙂 også er det bra at ikke alle mener det samme 🙂

 15. Visst gör det ont i hjärtat ibland & visst får man noja av att laga matpakke var morgon (jag har ju en 24 årig son, så jag har lagat en del matpakker i tillägg till de till dottern nu). Man måste hela tiden vara kreativ.

  Här i Joys klass blir dom lästa för, men dom sitter i klassrummet. Visst hade jag önskat att dom hade kantine, men då drömmer jag om bra mat! Många skolor i Sverige får bara industrimat & det vet jag att jag inte hade varit nöjd med!! Då tycker jag det är bättre att laga hennes mat själv. Bra grovt bröd med olika kött, ägg, fisk pålägg, lite grönsaker, groddar, ibland pannkakor osv.
  När det är sagt så skulle varje klassrum haft en egen kyl i det minsta!!
  Det är många pålägg jag exkluderar för att matpakken ligger i sekken så många timmar (speciellt om sommaren), som kyckling, kalkun, OST, vem vi äta svettig ost liksom!!?

  Så om du inviterar Erna & hon tycker kantine med fri mat är mye, snälla be henne om kylskåp & micro i det minsta!!!

  Nu vet jag att några av dina läsare kommer kunna berätta att dom har kylskåp & micro på sina barns skolor…. Men det har jag aldrig upplevt på alla skolor som min son gått på & inte för vår Joy.

  Kylskåp är ett minimum krav jag har, för barnas bästa!! DET har Norge råd med & det har inget som helst med tradition att göra.

  Kram

 16. Frida says:

  Hur bra är egentligen maten i Sverige? Man ska laga så billig mat som möjligt där det mesta är halv eller helfabrikat. Då skickar jag hellre med dem bröd, frukt och grönsaker än dålig mat! Jag hade nog lagt ner mer energi på att dem låter barna se på tv när de ska äta för det låter ju helt otroligt!

 17. Ditte says:

  Jag har också vuxit upp med att ta med mat till skolan i Norge,men det var inget konstigt med det. Sen kan man ju tycka att utvecklingen kunde gått framåt. Men å andra sidan är Sverige ett av de få länder i Europa där mat serveras i skolan och betalas av skattepengar. I Spanien och Fankrike kan man köpa mat i en restaurang i en del skolor. Men principen är att barnen har långrast mitt på dagen i ett par timmar och då skall de hämtas på skolan och sedan tas tillbaka dit efter klockan 2 och skoldagen fortsätter till klockan 17. Då skall mat lagas hemma och barnen följas tillbaka.
  I Sverige finns mat i skolan, men hjälp vilka klagomål det är på många ställen. Barnen vill inte äta…
  Vad jag förstått så är kulturen fortfarande så i Norge att många vuxna också har med sig “matpacke” till sitt arbete och att det är ovanligt med personalrestauranger.
  Men bra att försöka påverka! Hur är det i privata skolor? En liten undran bara….
  Och, jag tycker det är en bra förmån att barnen i Sverige får lagad mat i skolan, men som sagt mycket gnäll är det över maten kvalité och att den skickas i bilar från kök till skolor. Många skolor har inte egna kök eller egna kockar. Men det finns även det förstås.
  Hoppas du kan vara med och påverka.
  Önskar dig en trevlig kväll.

 18. Lena says:

  Hej!

  Vi bor i USA just nu och här kan man köpa lunchen (dock väldigt dålig) eller packa med precis som er.
  Jag har köpt mat termosar till barnen så de kan ha med sig varm mat. Det funkar jättebra.

  Kram!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *