SVERIGE VS. NORGE.

quote-dreams-dont-work-unless-you-do_546527c92a6b22759fe92c1f

Moooorning girls! 

Alltså hur härligt är det när soooolen skiner på morgonen?!? Jag älskar det! och det riktigt glittrar i snön där ute… Magiskt!  Men det har blivit kallt igen, -15,5 visade termometern i bilen på morgon. Brrr… ! Men här inne i Casa Gizmolina är det varmt och skönt och jag är mitt i att städa undan lek som pågått inne på mitt kontor. Det har tecknats, strösslats med glitter, klippts och klistrats… och jag är så otroligt glad över att kreativiteten flödar hos girlsen.

Och på tal om det så ska jag självklart bjuda er på ett DIY tips inför påsken (hörde jag countdown kalender?). Men det tar vi i morgon! för idag är jag mitt uppe i att reflektera över några skillnader mellan Norge & Sverige. Har fått en hel del frågor på det och ja, det finns många, men några som är väldigt påtagliga i min vardag är dessa: 🙂

12705552_10153349393475796_2295808070592692498_n

Ok, det här har inget med Norge/Sverige att göra, eller jo, det har det ju egentigen i allra högsta grad!  för det här är min svorska dotter!  Ha, ha. Men – poängen är att tipsa om det hon har på sig! Hon hade friluftsdag inomhus igår och då hade hon på sig denna nya coola outfit från H&M som hon matchade med guldtatueringar. Och tyvärr hade hon oturen att få en boll rakt på underläppen så hon kom hem både blodig och uppsvullen så jag fick i.n.t.e. fotografera ansiktet (som tur är så gick allt bra och hon är mycket bättre idag). Så kläderna blir dagens shoppingtips! och sen har många frågat mig hur det går med språket för Johanna? Hon började prata flytande svenska redan efter ca 4 veckor och idag är det 100% svenska ord som kommer ur hennes mun + att hon skriver allt på svenska. Jag är SÅ otroligt i.m.p.o.n.e.r.a.d.!  och hon rätter mig varje gång jag säger norska ord för jag hänger fortfarande väldigt mycket kvar i norskan…  

10372241_10153349394155796_2385959822319339399_n

Men ok, en stor skillnad är läxorna! I Norge hade Johanna flera läxor till alla dagar i veckan (dvs olika läxor skulle lämnas in ti/on/to/fre).  Det var engelska ord (de skulle hon både kunna säga /skriva / översätta), 10 min läsning / dag, no, matte och många läxor skulle göras på nett.  Så vi satt med läxor varje dag och de hade en quiz varje fredag där de blev checkade på engelska orden etc.  Här i Sverige däremot då har Johanna 2 läxor per vecka (!). Hon får läxan måndag och den ska lämnas in fredag. Det är 1 matte läxa som består av 2 sidor i den bok ni ser uppe till vänster (det är veckans läxa ni ser) också är det 1 läxa i svenska.  Den läxan består i att läsa 1 kapitel i boken (uppe till höger) och sedan besvara frågor utifrån det som lästs på 1 sida i boken som pennan ligger på. That´s it!   Och min reflektion över det är att det framstår som att norska skolan lägger större ansvar på läringsbiten hos föräldrarna jämfört med den svenska.  Sen har även J kortare dagar här i Sverige och betydligt fler kreativa ämnen än i Norge (syslöjd, träslöjd, kulturensval, musik…).

12798985_10153349394410796_7410217409019224986_n

Är du medlem? Är du medlem? Är du medlem? Så fort jag betalar i någon butik här i Sverige så frågar de om jag är medlem?  så min plånbok svämmar nästan över av medlemskort  (men oftast räcker det att jag uppger mitt person.nr. så jag måste inte ha med kortet). Så här var det redan innan jag flyttade till Norge för 15 år sedan och som den CRM-konsulent jag är så älskar jag ju sånt här! att jag som lojal kund får något tillbaka. (därför är jag enormt stolt över att jag fick arbeta fram SF Bio´s Bioklubben, och jag har även tagit fram CRM koncept för Minolta och norska Rignes) . Men, även jag kan tycka att det blir lite mycket ibland…  Men ! hur glad blev jag inte då jag fick den här bonuschecken i posten häromdagen! Alltså på riktigt – så bra bonus har jag a.l.d.r.i.g. tidigare fått från någon annan (ja, förutom alla gratisresor jag får tack vare mitt SAS Eurobonuskort). Och OK, jag har shoppat mycket blommor under 2015 (flyttat till nytt hus med många fönster…) men ändå – 660kr, det är inte illa!   (i Norge har inte lika många företag kundklubbar).

Det finns så klart många flera olikheter att prata om men här sätter jag punkt för idag så kan jag gärna skriva mer om detta vid ett senare tillfälle!  Och du, det är klart att det är skillnader mellan skolor inom Norge & Sverige, min jämförelse baseras på våra referenser, dvs den skola Johanna gick i i Oslo och den hon går i här i Luleå. Och ang. språket: att jag hänger kvar så mycket i norskan är för att jag har så mycket kontakt med mina norska vänner + att jag lever med norsk sambo, sen är det även skillnad att flytta som 9 åring och som 40+ åring…  Barn tar till sig språk SÅ fort & lätt! så egentligen borde vi kanske flyttat till Kina, det hade varit bra ur ett framtida businessperspektiv…  😉

Nu har jag värsta listan att beta av här innan vi kan kicka igång fredagsmyset så jag önskar dig en riktigt glittrig fredag!

Och du , kom i håg: dipp & bubbles!

Kramar & Kärlek!

Miss.G.

Kategori: Allmänt | 2 Comments

2 responses to “SVERIGE VS. NORGE.”

 1. Kristin says:

  Kortere dager og mindre lekser. Flere kreative fag. Det høres for meg ut som at den norske skolen på ingen måte er dårligere enn den svenske 🙂

  Her har de lesing hjemme i 15 minutter hver dag – noe jeg tror er fornuftig siden de ikke får den lesetreningen de trenger i skolen. For meg er lekser hver dag blitt en ting som faktisk funker siden det ikke er for mye. Tipper de bruker 30 minutter totalt – noe som faktisk er hyggelig og en fin tid sammen mens jeg lager middag. Så en balansegang på mengde er for meg nøkkelen til lekser som fungerer vs lekser som ikke funker.

  Ellers da? Noen flere fordeler/ulemper? 🙂

 2. Mari says:

  Helt enig med Kristin her.. For meg høres det ut som den Svenske skolen legger veldig mye ansvar over på foreldrene..? Altså kortere dager og så lite lekser? Da regner de vel med at det blir øvd og lest mye på hjemmefronten? Utdanning og skole er nøkkelen til alt. Gøy å høre at det er så forskjellig. Men, det avhenger kanskje litt fra skolen til skolen også? Og ikke bare land tenker jeg 🙂 gleder meg til å høre flere sammenlikninger, det er så spennende 🙂

  Ellers hadde ikke Lagerhaus de fine kalenderene! De hadde fått mange spørsmål om de og jeg tipper det er takket være bloggen din 🙂 Jeg fikk kjøpt noen søte poser og “eggelys” samt fjær da 🙂 OG en splitter ny LV lommebok litt lenger opp i Akersgaten 😉 Herlig fredag rett og slett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *